Prisvärt, välgjort och makalöst.

Winefinders Wine Team önskar Gott Nytt med årets favoritviner!

Det här är viner som levererar härliga och ärliga smakupplevelser oavsett prisklass. En del lite billigare - andra lite dyrare. Men alla är mer eller mindre enastående på sitt vis. 

Vem kan egentligen säga vad som är bäst och vilka vinupplevelser som är de största under ett år? Vi gör ändå ett försök. Här är våra toppar från det gångna året!

Vi på Winefinder provar tusentals viner varje år i olika prisklasser och av olika kvalitet. Många är bra, andra dåliga och några riktigt minnesvärda. Men vad är det som gör att vissa står ut som ”exceptionella” - sådana där som man kommer ihåg långt efter det att man har provat dem och som man vill ha med på sin egen topplista över ”årets bästa"?

Vilka viner som hamnar där är förstås väldigt personligt och det handlar om så mycket mer än kvalitet. Dagsform, sällskapet, eventuell matchning med mat och konkurrensen av andra viner vid tillfället sätter sin prägel på minnet. Det är dessutom en stor skillnad på att prova blint i en större provning eller att prova ett enskilt vin hemma i lugn och ro. 100-poängare i all ära - de är ofta roliga och imponerande - men sällan de som man verkligen gillar bäst. De som är godast!

För andra året i rad har vi ändå valt att försöka kora våra "vinare” eller vinnare - de viner som vi tyckt allra bäst om under det senaste året. Ett kriterium har förstås varit att de ska finnas kvar att köpa (vad för nytta gör listan annars?).

Det är viner som levererar härliga och ärliga smakupplevelser oavsett prisklass. En del lite billigare - andra lite dyrare. Men alla är mer eller mindre enastående på sitt vis. 

Så håll till godo! Här är Wine Teamets bästa listade i prisordning! 

Wine Teamets Toppar 2016

Marchesi de Frescobaldi, Pomino Bianco 2015
Italien är ju mest känt för sina röda viner men när de producerar vitt vin, med denna kvaliteten, till den här prislappen, är det bara att lyfta på hatten. Fräscht, mineraligt och läskande. Frescobaldi gör det igen! Pinot bianco och chardonnay i ren och fräsch stil.

Weinlaubenhof Kracher Pinot Gris 2015
Det har snackats mycket om österrikiska viner i flera år nu men det tål att sägas om och om igen: Har du inte provat österrikiska viner så är det dags. Kvaliteten på de bästa är lysande - som hos det här pinot gris-vinet från legendariska Kracher. Torr, fräsch och frisk med mycket smak. En av de bästa vi provat på länge! 

Chateau de Cruzeau 2006
Världens mest underskattade vin? Vit bordeaux får nästan alltid stå i skymundan för röd men den där härliga kombinationen av franska ekfat och frisk lite rökig citrusfrukt är så läcker. Särskilt om den får lite ålder och toner av honung och bivax. Mums.

Domaine Gauby Calcinaires Blanc 2011
Äkta och ärliga är ord som används allt oftare om viner. Det är ibland lite svårt att veta vad det betyder men Domaine Gauby skulle kunna räknas till de som gör äkta och ärliga viner. Stilfulla, smakrika, välbalanserade och biodynamiska/ekologiska. Vad mer kan man begära? 

Chateau Lamothe-Cissac Vieilles Vignes 2009
Bordeaux och framförallt mogen bordeaux ligger oss varmt om hjärtat. Och det bästa är att den, precis tvärtemot en vanlig missuppfattning, inte behöver vara svindyr. Vilket ljuvligt vin detta håller på att utvecklas till. Årgången är en av de största i Bordeaux:s historia. Gamla stockar och mycket smak.

Secret Cellars Cabernet Sauvignon 2013
Vi älskar överraskningar - viner som tar en med storm.  Det är inte många California-cabs av denna kaliber, under 200 kronor, som vi sprungit på genom åren. Det här är ett lysande undantag med så fin och nervig frukt och härlig ryggrad. Sval och stilren. Paso Robles - we love! 

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013
Samarbetet mellan Adrianna Catena (yngsta dotter till Nicolas och Elena Catena) och Alejandro Vergilius börjar ge frukt. En butelj av perfekt avvägda beståndsdelar: kraft, finess, elegans, sötmogen frukt, syra och balanserade tanniner. Stort vin, för en liten peng, som kommer att bli magiskt med ålder. 

Jean Daneel Signature Chenin Blanc 2014
Chenin blanc är druvsorten som gått från anonym arbetshäst till att kanske stå för Sydafrikas mest intressanta viner. Vill du uppleva en riktigt bra chenin blanc till ett vettigt pris så leta inte längre än så här. Friskt med bra balans mellan frukt och ek och med en liten fetma i smaken. 

Mullineux & Leeu Family Wines Syrah 2013
Helt klart en av Swartlands och Sydafrikas bästa producenter. Chris & Andrea startade så sent som 2007 men har på knappt tio år seglat om som en ”första cru” (Tim Atkin) i Sydafrika. Deras terroirviner är lysande men få viner slår deras ”vanliga” syrah när det gäller stil, balans och smakrikedom. Särskilt när man beaktar priset. 

de Morgenzon Chenin Blanc Reserve 2015
Andra chenin blanc-vinet från Sydafrika på listan och det är inte så konstigt. Den bästa årgången som vinmakaren på De Morgonzon någonsin sett. Det här är ett vin som kombinerar smakrikedom och djup med friskhet och fräschör. Chenin blanc när den är som bäst. 

Bodega Chacra, Pinot Noir, Barda 2015 
2015 är en mycket bra årgång i Argentina och det var året som teamet på Bodega Chacra fick precis allt att stämma. Odlingen, vinmakandet och filosofin. Det här är en strålande bra pinot noir från ekologisk/biodynamiskt odlad frukt och med både nerv och frukt som sjunger i munnen.

Renato Ratti Barolo Marcenasco 2012
Okej - Rattis Rocche dell’Annunziata är förstås mer imponerande (sagolik) men krona för krona så är det svårt att slå den enklare Marcenascon. 2012:orma är förledande lätta att dricka redan nu och det här är tveklöst en av de bästa Marcenasco som vi smakat. 

Bodegas Muga Reserva Selección Especial 2011
Rioja känns ibland lite omodernt men frågan är om vinerna från distriktet någonsin varit bättre. Och gillar du Rioja så är Muga ett måste. Bodgean förenar tradition med modern frukt och Reserva Selección är ett kraftfullt vin i god balans med härliga men balanserade vanliljtoner. 

Trediberri Barolo 2011- 323:-
Det händer så mycket i Barolo just nu. De senaste åren så har vinerna blivit alltmer tillgängliga redan i unga år och det finns få bättre exempel på detta än Trediberris Barolo från charmiga och saftiga årgången 2011. Dessutom från en ny producent i La Morra. Kan Barolo vara så här fruktigt god i unga år? Ja det kan den!

Drappier Brut Nature Sans Soufre
Trenden med allt mindre tillsats av svavel fortsätter och inte bara inom naturvinsscenen. Här visar Drappier upp vad som kan hända med frukten i en champagne som buteljeras utan något tillsatt svavel eller dosage (dosering av sötman). Det här är torrt, kompromisslöst och charmigt med en utvecklad fruktsmak som den svavlade varianten av samma vin saknar.

Kay Brothers Hillside Shiraz 2012
The Hillside vineyard i McLaren Vale planterades ursprungligen år 1892 och är en blandning av druvor från dessa rankor och nyare planteringar. Det här är verkligen aussieshiraz när den är som bäst. Kay Brothers gör traditionell, stor, tät och mörkfruktigt saftig shiraz som dessutom är ett riktigt ett fynd. 

Altesino Brunello di Montalcino 2010
Från årgången som kallats den bästa årgången någonsin. Vingårdsvinet Montosoli är förstås snäppet bättre (och den var med som bubblare när vi sammanställde listan) men Altesinos vanliga Brunello är både elegant och imponerande. En extremt givmild Brunello som verkligen förför alla italienälskare

Maison Bereche Brut Reserve 
En av allt fler producenter i Champagne som gått över till ekologisk och biodynamisk odling. Vinerna är kraftfulla med utvecklad frukt och skön personlighet men samtidigt eleganta och stilfulla. Brut Reserve NV har ungefär 1/3 var av pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Rik och rostad men också frisk och elegant. Vilken härlig champagne. 

Produttori del Barbaresco Barbaresco Pajé Riserva 2008
De till en början strama vinerna från årgång 2008 i Barbaresco börjar äntligen öppna upp sig och visar nu både nerv och charm. Få gör bättre vingårdsviner än Produttori - stilrena och lite gammelmodiga i stilen - viner som alltid har en rejäl känsla av platsen där vinerna växer. Och de gör det till ett mycket bättre pris än konkurrenterna.

Bollinger R.D. 2002
2002:orma från Champagne är magiska och frågan är om det finns någon som är bättre än Bollingers R.D - Récemment Dégorgé -  en sendegorgerad årgångschampagne som helg klart tillhör de allra bästa i distriktet. Fräsch, rostad och smakrik med en nästan otrolig koncentration och längd i eftersmaken. 

Listan har satts samman av:

Siri Källgren. Sommelierutbildad vinexpert i marknadsteamet med ett särskilt intresse för dryckers sociala status. Hon har under många år arbetat med provningar, rådgivning samt skrivit om brandyn pisco i Chile.

Ralf Nord. Meriterad sommelier och inköpsansvarig med lång erfarenhet av den svenska och danska vinmarknaden.

Peter Wallin. Vinrådgivare och vinsamlare med stor erfarenhet av att sälja och köpa viner hos de stora auktionshusen.

Magnus Ericsson. Mångårig vinskribent och bloggare med stor nyfikenhet på trender och traditioner. Nu vinexpert i marknadsteamet. 

Robert Jensen Collin. Vinrådgivare med lång erfarenhet och lyhördhet för det kunderna vill ha. Älskar champagne och vit bourgogne.