Vad dricker man till midsommarmaten?

Winefinders sommelier Anna Rönngren tipsar om sommelierknepen för att matcha vin till midsommarmaten och listar våra midsommarfavoriter från butiken.

Populära
Äntligen är det dags för jordgubbar och färskpotatis, dans runt stången och spring över sju gärdsgårdar. Midsommarmaten påminner till mångt och mycket om vad vi traditionellt äter på jul och påsk - den stora skillnaden är att många av råvarorna finns att få tag på i färsk variant. Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!

 

Alkoholfritt  

Det finns ett flertal vägar att gå när det kommer till val av dryck till midsommarmaten. Vill man inte dricka alkohol alls kommer en torr äppelcider vara en utmärkt kompanjon, men för den huslige kan man även skörda fläder (eller syrén om den fortfarande blommar) och göra eget saftkoncentrat som kan drickas utspätt med vatten eller som bas i alkoholfria drinkar. 

Ett vin eller flera?

Om midsommarmaten skall serveras som en buffé, som brukligt är - där alla plockar det de vill - blir ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner!

Vad dricker man till fisken och skaldjuren?

Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en tysk riesling eller en vit Alsace), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till. Även till andra typer av fiskar är riesling ett utmärkt val - syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett bra alternativ. Till ostronen passar chablis eller champagne och till räkorna kan man inte gå fel med en riesling.

Vad dricker man till det nygrillade köttet?

Här vill man gärna plocka fram någonting rött och fruktigt. Varför inte ett vin från Sydfrankrike, Kalifornien eller Australien? Druvor att hålla utkik efter är syrah och grenache. Läs mer ingående om hur du matchar vinet och den grillade maten här.

Vad dricker man till jordgubbarna?

För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en sött men fräscht vitt vin vara en utmärkt följeslagare till de söta jordgubbarna och desserterna - dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Tumregeln när man matchar vin till söt mat/söta tillbehör är att vinet skall vara minst lika sött som det man skall äta - annat upplevs drycken som sur och snipig.

 

Finns det någonting som passar till allt?

I Winefinders butik

I listan nedan har vi samlat våra favoriter i olika stilar som passar till midsommarens mat. Beställ senast söndag den 17/6 för att vara säker på att ha allting på plats när midsommarfirandet startar.