Mousserande - Winefinders snabbguide

Årets största bubbelhelg närmar sig och alla har väl sin favorit oavsett om det är Champagne, Cava, Crémant eller något annat mousserande vin. Men vad skiljer egentligen de olika vinerna åt. Här är Winefinders snabbguide!

 

Mousserandetyper

Kan du dina mousserande viner?

De flesta människor gillar bubbel och bubbel kommer i en mängd olika former. Men något vi som sysslar med det här dagligen är att det inte alltid är lätt att skilja de olika vinerna åt. 

Ja vad skiljer egentligen en Cava från en Prosecco och hur förhåller de sig till Crémant och Champagne? Och vad är egentligen Pét Nat? Här vår snabbguide till de mest populära mousserande vinstilarna. Och lite längre ner hittar du våra bästa tips för dig som är nyfiken att prova. 

Vad är Champagne?

Champagne är ett mousseande vin från regionen Champagne i norr Frankrike (öster om Paris). Vinet kommer från 7 tillåtna druvsorter som odlas i flera underdistrikt varav Vallée de la Marne, Montaigne de Reims, Côte des Blancs och Aube är de mest ända. Vanligast druvor är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay (men även Pinot Blanc, Pinot Gris, Petite Meslier och Arbane är tillåtna).

Vinet görs genom att ett eller flera olika basviner blandas och tappas på flaska med lite jäst och socker. Det gör att en ny jäsning tar vid, den här gången i flaskan, och det är så bubblorna bildas. Vinet ska sedan lagras på jästfällningen i minst 12 månader och får inte släppas på marknaden förrän det här nått 15 månaders lagring. För årgångschampagne gäller ett minimum på 36 månader och de flesta viner lagras mycket längre än så (för årgångschampagne brukar det innebära 4-10 år). Vanliga stilar är Zero Dosage (knastertorr), Non Vintage (en blandning av flera olika årgångar oftast med ett år som bas), Brut (en rundare variant som ofta är husens "standardchampagne"), Blanc des Blancs (enbart gjord på gröna druvor), Blanc des Noirs (enbart gjord på blå druvor), Millésime eller Vintage (årgångschampagne) och Prestige (ofta husets bästa och dyraste vin) och förstås Rosé.

Den allra största delen Champagne som tillverkas varje år görs av de stora Champagnehusen som både äger egen mark men som också köper in druvor eller viner från enskilda odlare. En stark trend de senaste 10-20 åren har varit att allt fler enskilda odlare har börjat buteljera själva (så kallad odlarchampagne eller på engelska grower champagne). Vår J. M Goulard är ett bra exempel på detta!

Vad är Crémant?

Crémant är ett mousserande vin som görs på samma sätt som Champagne med en andra jäsning på flaska (det som kallas den traditionella metoden (méthode traditionel) - champagnemetoden får den bara kallas i Champagne) . Oftast görs vinerna i en region och har en egen ursprungsbeteckning, appellation. Några av de meste förekommande är Crémant de Bourgogne, Crémant d’Alsace, Crémant de Loire och Crémant de Limoux (Crémant görs även i Luxemburg). De kan ibland vara gjorda på eller med inslag av de klassiska Champagnedruvorna som Pinot Noir och Chardonnay men ofta innehåller de just helt eller delvis de druvsorter som är tillåtna i respektive region. Smakmässigt når Crémant sällan upp till de bättre vinerna från Champagne men vinet utgör ett prisvärt alternativ och det finns riktigt bra producenter och viner.

Vad är Cava?

Cava är Spaniens svar på Champagne och kom ursprungligen från Katalonien men idag görs Cava på en mängd olika platser i Spanien som Navarra, Rioja, Baskien, Aragon och Extremadura för att bara nämna några av de tillåtna områdena. Vinet görs, precis som Champagne och Crémant, med en andra jäsning på flaska. Vanligaste druvsorter är de inhemska Xerl-lo, Parellada och Macabeu men även andra sorter (som Pinot Noir och Chardonnay) är tillåtna. Smakmässigt är vinerna ofta bredare och fruktigare i stilen än Champagne och det finns helt magiska viner men dessa kostar för det mesta lika mycket som just Champagne. Cava måste lagras minst 9 månader på jästfällningen men en Reserva ska vara lagras i minst 18 månader, en Gran Resrva i 30 månader och en Cava de Praje Calificado ska vara grad i minst 36 månader innan release.
Namnet Cava kommer från det spanska ordet för källare, dvs den plats där man lagrade vinet. Några av de absolut bästa Cava-producenterna har valt att lämna Cava-beteckningen eftersom de tycker att reglerna är för slappa och att fokus är på volym snarare än kvalitet. Dessa producenter hittar man nu under beteckningen Corpinnat.

 

 

Vad är Prosecco?

Prosecco är ett mousserande vin som kan göras i stora delar av landet men produktionen är koncentrerad till nordöstra Italien, Veneto och Friuli Venezia Guilia, och det är också där vi hittar de bästa vinerna. Den dominerande druvsorten är Glera och den måste ingå till 85 procent för att vinet ska få kallas Prosecco. De alla flesta vinerna får sina bubblor genom en jäsning på tankar (den så kallade tankmetoden eller charmatmetoden) men det finns också de som görs med hjälp av en andra jäsning på flaska (t ex Prosecco Cos Fondo). Prosecco görs i en mängd olika stilar från de som är lite söta och smakar otroligt fruktigt med inslag av grönt godis och piggelin (jepp - glassen) till de som är mer seriösa och torrare i smaken. Det finns många bra underområden för Prosecco. De bästa ligger runt Cartizze och den italienska vinlagens högsta kvalitetsbeteckning DOCG (Dénominazione Origine Controllata e Garantita). Du kan läsa mer om Prosecco och de olika stilarna här!


Vad är Pét Nat?

De senaste årens hetaste vinstil är kanske Pet Nat eller Pétillant Naturel, eller naturligt bubblande viner. Det är den mest ursprungliga metoden att göra bubbel på och metoden är enkel - vinet hälls på flaska innan det jäst klart och fortsätter då jäsningen på flaska och blir mer eller mindre mousserande. De här vinerna klarnas sällan och därför är vinerna ofta mer eller mindre grumliga. Metoden kallas ibland för ursprungsmetoden, méthode ancestral. Det första kända mousserande vinet var ett vin från Blanquette de Limoux som producerades av munkarna i klostret Saint-Hilaire 1531. Pet nat-viner har blivit stekhett under de senaste åren i och med att många naturvinsproducenter tagit till sig metoden och de flesta Pet Nat-viner man stöter på är inte bara ekologiska (dock inte alltid certifierade) utan också gjorda med minimal hantering och ett absolut minimum av tillsatser under själva framställningsprocessen. Bra pet nat görs bland annat i Loire men även runt om i Frankrike och nu även övriga världen.


Andra kända mousserande viner/vintyper är Franciacorta (också från Italien, Brescia), Methode Cap Classique, Sparkling Shiraz, Sekt (Tyskland och Österrike) för att bara nämna några. 

Här hittar du några riktigt bra exempel som finns i butiken just nu!

Champagne

J.M. Goulard La Sereine
Klassisk standard cuvée och en så kallad non vintage (NV - dvs utan årgång och därmed en blandning av olika årgångar) som lagrats 40 månader innan den släpps på marknaden. Gjord på en blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Klassisk och stilfull.

UPR Champagne Le Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs Brut Grey Label
Från Champagnes bästa kooperativ mitt i ett av de mest berömda distrikten - Côte des Blancs. Det är här som några av de mest kända och bästa rena Chardonnay-vinerna görs, en så kallade Blanc des Blancs (vitt från ”vita” druvsorter) även om de kan göras i andra distrikt och på andra druvsorter. En Chardonnay Blanc de Blancs är bland de mest eleganta vinerna i hela Champagne och få gör en mer prisvärd än UPR Champagne Le Mesnil. Alla druvor kommer dessutom från de högst klassificerade vingårdarna - sk Grand Crus.

Champagne Boizel Blanc de Noirs
Om en Blanc de Blancs är en Champagne som enbart är gjord på ”vita” (dvs gröna druvor) så är en Blanc de Noirs en Champagne som enbart är gjord på ”svarta”, dvs blå, druvsorter. I praktiken innebär det oftast Pinot Noir och Pinot Meunier (antingen tillsammans eller var för sig). Blanc de Noirs-viner brukar vara lite rikare och mer smakfulla i stilen. Även här är det bara druvor från Grand Cru-byar.

Champagne Boizel Grand Vintage 2013
En klassiks årgångschampagne gjord på 50 procent Pinot Noir, 40 procent Chardonnay och 10 procent Pinot Meunier. Vinet har fått vila på jästfällningen i 9 år innan vinet släpptes på marknaden. 2013 är en årgång som bara vuxit i rykte. Få årgångar är trevligare att dricka idag.

Crémant

Charles Pelletier Reserve Méthode Traditionelle Brut BdB
Ett riktigt bra exempel på en en Crémant från Bourgogne här gjord på Chardonnay med inslag av Aligoté och Maccabeu - och därmed en Blanc de Blancs.

Cava

Cofama Cava Fanatic Brut
Otroligt prisvärd Cava från Kooperativet Cofama. Gjort på de klassiska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada som lagrats tio månader på jästfällningen innan release. Det här är ett friskt och torrt men ändå runt vin som passar utmärkt som aperitif men som också kan drickas till tapas, fisk och skaldjur och sallader.

Prosecco

Montelvini Prosecco Extra Dry
Ett bra exempel på en klassisk Prosecco med en liten sötma i smaken. Extremt fruktig och läskande så där som väldigt många tycker att en Prosecco ska smaka.

Montelvini Prosecco Superiore Asolo DOCG Millesimato Extra Brut 2021
Något så ovanligt som en Prosecco gjord på druvor från en enda by och frågar du oss så är det så här Proseccos ska smaka. Friskare, torrare och med en härlig ursprungskänsla.

Pét Nat

Byracka Wine Spontaneous Bubbles
För den äventyrlige. 6 olika bubblande viner (varav en är en cider) som alla är pétillant naturel. För den som vill fira naturligt!