Årets bästa - Wineteamets favoriter 2017

Tusentals viner provade och en del var mer minnesvärda än andra. Här är ett försök att samla våra toppar från det gångna året.

Det är viner som levererar härliga, ärliga och karaktärsfulla smakupplevelser oavsett prisklass - och som gjorde ett alldeles särskilt intryck på oss. 

Hur skulle någon kunna säga vad som är bäst och vilka vinupplevelser som är de största under ett år? Det är ju så personligt? Vi på Winefinder  vill ändå göra ett försök att samla våra toppar från det gångna året för att ge våra kunder riktigt bra vintips som är något alldeles extra.

Winefinders Wine Team provar tusentals viner varje år i olika prisklasser och av olika kvalitet. Många är bra, andra dåliga och några riktigt minnesvärda. Men vad är det som gör att vissa står ut som något alldeles extra - sådana där som man kommer ihåg långt efteråt, pratar om, vill prova igen?

Vilka viner som räknas till den kategorin är förstås i allra högsta grad personligt och handlar om så mycket mer än sensorisk kvalitet; vem du provar vinet med, i vilket rum och vilken dag, eventuell matchning till mat den egna dagsformen. Det är dessutom en stor skillnad på att prova blint i en större provning eller att prova ett enskilt vin hemma i lugn och ro, med andra förväntningar. 

Eftersom flera av våra kunder ändå efterfrågar vad vi tycker är bäst i butiken har vi ändå, för tredje året i rad, valt att göra ett försök att tio vin(n)are från 2017. Det är viner som levererar härliga, ärliga och karaktärsfulla smakupplevelser oavsett prisklass - och som gjorde ett alldeles särskilt intryck på oss.

Så håll till godo! Här är Wine Teamets bästa listade i prisordning! 

Remi Dufaitre Beaujolais Villages Noveau 2017 från 159 kr 
Bojo Nouveau har gått från ett tråkigt reklamjippo med ointressanta viner till en av höstens riktiga höjdpunkter med seriösa gamaydrycker för alla vinnördar - ofta juiciga och lite funkiga med en mjuk frisk röd sammetslen frukt. Få saker är så nu som just Beaujolais och Nouveaun utgör nästan definitionen av tidens vinspråk: Klunkbart, slankt, juicigt och GOTT (ett ord som gjort ett återinträde i beskrivningen av vin). Bäst av alla 2017 var kanske Remi Dufaitres Beaujolais Village - som dessutom är ett underbart matvin, inte minst till lite mer svårkombinerade anrättningar såsom jultallriken.

Waterkloof Wines Circumstance Sauvignon Blanc 2016 från 209 kr

Den relativt okända producenten Waterkloof jobbar biodynamiskt och lägger ner minutiöst arbete i vingård och vineri. Deras sauvignon blanc imponerande otroligt mycket på oss och utmanar bilden av både druva och ursprung. Så stramt, krämigt och fräscht med en nästan spröd struktur. Glöm den stereotypa aromatik som gör att många rynkar på näsan när det står sauvignon blanc på etiketten. Vinet är fortfarande ungt och vinner på lagring. Prova att blindprova en vinnörd!  

Chateau Forcas Dupre 2009 från 243 kr

Sammetslen, elegant och klassisk Bordeaux från den fantastiska årgången 2009. Fourcas-Duprés 09:a måste vara ett av de mest prisvärda köpen just nu - så otroligt mycket vin för pengarna.

Weingut Fritz Ekkehard Huff Rabenturm Niersteiner Schloss Schwabsburg Riesling 2015 från 279 kr

Några av årets allra roligaste upptäckter var när vi mötte Christine Huff och Jeremy Bird-Huff från Winegut Fritz Ekkehard Huff i Rheinhessen på världens största vinmässa Prowein i Düsseldorf. Deras viner fullständigt knockade oss. En för oss "oupptäckt" producent som gör fantastiska viner i en region som man hör alldeles för lite om! Rabenturm är ett av de bästa lägena i Schwabsburg och en del av den större Schloss Schwabsburg. Vingårdens gamla vinstockar växer på en röd kalkrik skifferjord som ger aromatiska, komplexa och koncentrerade viner med en otrolig längd i eftersmaken. Här finns också en bra lagringspotential för den med tålamod.

 4 Kilos Vinicola Gallinas y Focas 2014 från 311 kr

I en tid då så många spanska röda viner känns tunga, superkoncentrerade och parfymerade med massor av ek så är det här rena uppenbarelsen. Gallinas y Focas är lite av anti-tesen till 4 Kilos egna viner. Lätt, fräscht, "juicy" och läckert med en skön smak av röda bär och kryddor. Elegant och tidstypiskt och ren drickglädje.

Trediberri Barolo 2011 från 343 kr

Trediberri är en ny och spännande producent i La Morra som med det här vinet har gjort en imponerande slank och elegant 2011a - en årgång som annars måste sägas kan vara lite ojämn. Doften bombarderar näsan med både frukt och blommor. Här finns ingen ny ek som skymmer nebbiolofrukten utan istället möts vi av röda körsbär, vinbär, hallon, viol, rosor och viol. Fortfarande dominerar primärfrukten med lite vingummi och syrorna är rätt strama. Men här finns en elegans och slankhet som gör vinet riktigt fint i munnen. Ge det 3-7 år för optimal mognad!

Sadie Family Palladius 2015 från 649 kr

Årets vin? Nya årgången av Palladius är kanske inte den fetaste och fylligaste årgången men det är ett vin som redan nu bjuder på en enorm charm. Palladius är Eben Sadies vita "search for perfection". Få har betytt mer för kvalitetsviner i Sydafrika än Eben Sadie (en av grundarna av Swartland Revolution och Swartland Indepenent). Palladius är en blandning en chenin blanc, palomino, marsanne, sémillon med mera och ett vin som visar upp blendens komplexitet samtidigt det uppvisar en lite oljig komplexitet och underbar fräschör. 

Louis Roederer Brut Nature 2009 från 685 kr

När det kommer till champagne brukar vi ofta föredra blanc de blanc eller chardonnaydominans. En stil vars popularitet tyvärr skulle kunna jämföras med nutidens norm och ruttna syn på kroppen och en suktan efter något slankt, stolt och långlivat tack vare hälsosam livsstil. Att vi, liksom så många andra, skulle falla offer för den strama brut naturetrenden gjorde därför ingen förvånad. Det sias dock om att 2018 blir året för fylligare kroppar - och vad passar då bättre än två tredjedelar pinot noir? Som dessutom är brut nature - stilskiften kan som bekant ta sin lilla tid. Det här vinet bjuder på otroligt härlig nötighet och det där lilla extra som fångar ens uppmärksamhet. 

Billecart-Salmon Cuvee Nicolas Francois Billerait 2002 från 1 389 kr

Ett underbart vin från en underbar årgång. Billecart-Salmon Cuvee Nicolas Francois har 02:ans härliga frukt och fräschör men också ett djup som kommer med
ett och ett halvt decenniums mognad.

Chateau Latour 2005 från 10 275 kr

Den torsdagen i april som vi fick prova Latour 2005 på plats glömmer vi aldrig. Inga smaknoteringar räckte till och vi undrade hur ett vin kunde ha en så ofattbar elegans och samtidigt ha en struktur som av betong? Man brukar säga att ingen är perfekt, men Latour 2005 är faktiskt det.