Filtrera & anpassa

Vitt vin från Nya Zeeland

Så nära Australien men ändå så olika. Säger vi Nya Zeeland så är sannolikheten att du tänker på en enda druvsort extremt stor. Så dominerande har succén med kiwi-sauvignon blanc varit att det är lätt att glömma bort att landets vinodlare faktiskt gör ...

Läs mer om Nya Zeeland
Dölj atlas

Mer om vin från Nya Zeeland


Så nära Australien men ändå så olika. Säger vi Nya Zeeland så är sannolikheten att du tänker på en enda druvsort extremt stor. Så dominerande har succén med kiwi-sauvignon blanc varit att det är lätt att glömma bort att landets vinodlare faktiskt gör fantastiska viner på andra druvor och i andra stilar. Det där friska men cocktailfruktiga vinet med toner av nässlor, paprika, tropisk frukt, passionsfrukt och krusbär har varit så lyckosam (och kopierats i andra delar av världen) att det nästan blivit ett problem för landets vinnäring.

Men det var ändå just sauvignon blanc som tog Nya Zeeland från obskyritet till ett av världens mest omtalade vinländer. 1960 fanns bara 400 hektar vingårdar och det var först 1973 som de första planteringarna gjordes i vad som idag är örikets mest kända distrikt - Marlborough.

I dag finns över 30 000 hektar varav sauvignon blanc står för 17 000 följt av pinot noir på knappa 5 000. Och det är också de två vintyperna som byggt upp Nya Zeelands rykte bland vinentusiaster världen över. På senare tid har landets vinodlare också visat att man göra några av världens bästa chardonnayviner och nyanserade viner på bordeauxdruvorna cabernet och merlot. Och även riesling har rönt framgång.

Nya Zeeland är uppdelad i två öar, nordön och sydön, och har världens östligaste och sydligaste vinodlingar. Generellt är nordön varmare och bättre lämpad för sent mognande druvor som cabernet och shiraz medan sydön är bättre lämpad för friska vita viner och pinot noir.

På nordön (North Island) görs riktigt bra cabernet och shiraz i Auckland i norr, friska och distinkta viner på chardonnay, pinot gris och gewurztraminer i Gisborne och i Hawkes Bay görs förutom bra chardonnay och pinot några av landets mest hyllade röda i Gimblett Gravels (shiraz och cabernet). Och i Wairapa med underdistriktet Martinborough har man framförallt blivit kända för pinot och lite fylligare sauvignon blanc.

Sydön (South Island) domineras förstås av Marlborough och några av världens mest kända viner på sauvignon blanc. Men här görs också en del sauvignon blanc, riesling och pinot noir i Nelson och Otago som är världens sydligaste vinområde gör elegant pinot noir med bra lagringspotential.