Hawkes Bay är Nya Zeelands näst största vinregion och står för ungefär tio procent av de skördade druvorna (Marlbourough står för hela 77 procent!). Distriktet ligger utbrett runt staden Napier på North Islands östra sida.
De första vinstockarna planterades av missionärer redan på 1850-talet men det var en australiensisk vinproducent, McWilliams, som satte distriktet på kartan på 1960-talet med fina cabernet sauvignonviner. Den stora expansionen kom först på slutet av 1990-talet och det var först då som vinodlarna började förstå sig på hur man skulle hantera de varierande jordarna och ett klimat som var varmt, maritimt och dessutom ganska torrt.
Sedan dess är området känt världen över för sina Bordeauxinspirerade viner gjorda på cabernet sauvignon och merlot. De bästa kommer från jordar med djupa grusbäddar i Gimblet Garvels som idag både är ett underdistrikt och ett varumärke. Så sent som 1991 fanns bara 20 hektar med vinrankor här. Idag är den siffran över 600 hektar som förutom bordeauxdruvorna även inkluderar syrah och chardonnay.
Vinegendomarna består av både stora firmor och små familjeföretag. Nya Zeelands vinnäring delar in Hawkes Bay i tre delar: Coastal Areas, Hillsides och Alluvial Plains.
Coastal Areas
Norr om Napier intill havet är de maritima influenserna tydliga vilket ger en lång växtsäsong. Vingårdarna utmed bukten består bland annat av väldränerade grusjordar. Bay View och Te Awanga är kända för lättare röda viner, krispig sauvignon blanc och lysande chardonnay.
Hillsides
Det här området ligger nordväst om Napier inåt landet och här ligger vingårdarna logiskt nog just på bergssluttningar. Det är de blå druvorna som dominerar här och man gör bland annat riktigt bra pinot noir från kalkrika jordar.
Alluvial Plains
Allluviala slätter där översvämningar lämnat bördiga jordar låter inte som något som skulle främja kvalitetsviner, men det är bland annat här söder om Napier som vi hittar Gimblett Gravels, Taradale och Meeanee som står för några av landets bästa viner på bland annat cabernet och merlot.