Filtrera & anpassa

Viner från Bolgheri

Bolgheri vid den toscanska kusten var länge ett bortglömt vinlandskap men efter succén med Sassicaia och andra supertoscanare är det ett av Toscanas mest kända distrikt.Den supertoscanska revolutionen har förstås gett ringar på vattnet även utanför ...

Läs mer om Bolgheri i Italien
Dölj atlas

Mer om viner från Bolgheri


Bolgheri vid den toscanska kusten var länge ett bortglömt vinlandskap men efter succén med Sassicaia och andra 'supertoscanare' är det ett av Toscanas mest kända distrikt.


Den supertoscanska revolutionen har förstås gett ringar på vattnet även utanför Chianti och många vinproducenter har sökt sig till tidigare helt eller delvis okända distrikt invid kusten.

Franska eller 'internationella' druvsorter

Idag görs några av de allra bästa och dyraste röda vinerna i hela Italien vid den Toscanska kusten på franska eller internationella druvsorter som cabernet, merlot och syrah i områden som Bolgheri, Maremma och Morellino di Scansano. Föregångare och inspiratör var Tenuta San Guido och Marchese Mario Incisa della Rocchetta som redan 1942 planterade cabernet sauvignon (och senare även cabernet franc) i vad som skulle komma att bli Bolgheri DOC. De första decennierna var vinet, det nu legendariska Sassicaia, bara ett vin för eget husbehov.

I början av 1970-talet släppte Tenuta San Guido Sassacaia på marknaden (1968 var den första kommersiella årgången) och vinet fick ganska omgående fina recensioner av inhemska journalister. Lite senare på 70-talet höll engelska Decanter en blindprovning med 33 cabernetbaserade viner från elva länder från runt om i världen och Sassicaia knep förstaplatsen. Det grundlade kultstatus som vinet har än i dag och en egen ursprungsbeteckning Bolgheri Sassicaia DOC 1994 (fram till dess var vinet klassats först som ett Vino da Tavola och sedan som en IGT) som sedan låg till grund för en större DOC för hela distriktet.

Kända efterföljare

Sassicaia kom att inspirera hela den supertoskanska revolutionen och efterföljarna i Bolgheri och närliggande distrikt lät inte vänta på sig. I dag räknas Ornellaia, CaMarcanda (Gaja) och Guado al Tasso (Antinori) till landets främsta viner. Le Macchiole var en annan pionjär som fortfarande har kultstatus. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du