Filtrera & anpassa

Viner från Barbera dAlba, Italien

Barbera var länge sedd som arbetshästen och vardagsvinet i Piemonte. Idag är det regionens näst viktigaste druva runt städerna Alba och Asti och vinerna har aldrig varit bättre.När man pratar om Barbera så är det ofta lättare att tala om druvsorten ...

Läs mer om Barbera dAlba i Italien
Dölj atlas

Mer om viner från Barbera dAlba


Barbera var länge sedd som arbetshästen och vardagsvinet i Piemonte. Idag är det regionens näst viktigaste druva runt städerna Alba och Asti och vinerna har aldrig varit bättre. 

När man pratar om Barbera så  är det ofta lättare att tala om druvsorten än specifika växtplatser. Barbera är nämligen en av Italiens mest odlade druvor (tillsammans med Sangiovese och Montepulciano) och den odlas i stort sett över hela Italien. Men det är i Piemonte som den har sitt viktigaste fäste framförallt i områdena mellan Alba och Asti (som är de två viktigaste skyddade ursprungsområdena). 

Barbera tros ha sitt ursprung i Piemonte några av de bästa görs under DOC (Denominazione di Origine Controllata) Barbera dAlba (området fick DOC 1970) i och runt Alba och lite större delar i Langhe, Roero och Cuneo. Området inkluderar bland annat alla kommunerna i Barolo och Barbaresco och den tros ha introducerats till området av Greve Cotti i Neive 1685. I de mer berömda vingårdarna får druvsorten oftast nöja sig med ett lite sämre läge då toppvingårdarna mestadels är ämnade för Nebbiolo. 

De röda vinerna på Barbera ska vara gjorda på 100 procent Barbera (enligt vissa uppgifter så tillåts upp till 15 procent Nebbiolo i Alba) och innehålla minst 12 procent alkohol. Det finns också en Superiore-variant som ska ha 12,5 procent och lagras i minst 12 månader (varav fyra på fat av ek eller kastanj).

Länge hade Barbera ett anseende som Piemontes arbetshäst och sågs mest som ett vardagsvin som gav rikliga skördar och som dessutom mognar några veckor före Nebbiolo. Druvsorten var och är känd för att ha hög syra men ganska milda tanniner trots att den ofta har en ganska mörk färg med smaker av körsbär, hallon, blåbär och plommon. Det var viner för snabb konsumtion som var enkla och friska i stilen. 

Under de senaste decennierna har druvsorten och vinstilen däremot fått en pånyttfödelse, inte minst tack vare  Braida och Giacomo Bolognas legendariska vin Bricco dell'Uccellone som såg dagens ljus 1982 (släpptes på marknaden 1985 som en Barbera dAsti). Ett vin från speciellt utvalda sluttningar (Bricco) och som lagrades på små franska ekfat.

Nu görs vinerna ofta i en mycket mer seriös stil. De är mörkare i färgen och visserligen mjukare än nebbiolo men med en djup koncentration och mer primära mörka bärsmaker än i gamla tider. ,De kan få en chokladrökig ton med inslag av kaffe och vanilj efter lagring på nya ekfat. Men det finns förstås de som fortfarande gör mer traditionella viner men också dessa har en mjukare frukt än vad de hade för en 15-20 år sedan. 

Hur smakar Barbera dAlba?
Barbera brukade som sagt vara ett lite lättare vin som var mörkt i färgen men som hade mjuka tanniner och en frisk syra. Du hittar fortfarande den här typen av Barbera som smakar fräscht och läckert av röda bär som körsbär, lingon och hallon. 

Idag är det vanligt att Barbera görs, särskilt i Barolo, från vingårdslägen och att vinerna får mer extraktion och lagring på ekfat. Dessa viner har ofta mer toner av mörka toner av blåbär, plommon som blandas med de röda bärtonerna. Har de lagrats på franska barriques så kan de också smaka av choklad och ekfat. 

Mat till Barbera dAlba
Barbera är en mycket versatil druvsort som kan användas till allt ifrån sommarens grillrätter (särskilt fläsk och nöt) men också helgens biff, pizza, pasta och kycklingrätter. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du