Filtrera & anpassa

Viner från Rully, Frankrike

Mest känt för sina friska vita viner men här görs också en liten mängd röd Pinot Noir. Rully är en av flera mycket intressanta kommunappellationer i Cte Chalonnaise.Bourgognedistriktet Rully AOP i norra Cte Chalonnaise är en av de fem ...

Läs mer om Rully i Frankrike

Vi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om viner från Rully


Mest känt för sina friska vita viner men här görs också en liten mängd röd Pinot Noir. ?Rully är en av flera mycket intressanta kommunappellationer i Côte Chalonnaise. 

Bourgognedistriktet Rully AOP i norra Côte Chalonnaise är en av de fem kommunappellationerna i regionen som kommit att bli allt mer intressanta under de senaste åren (de andra är Bouzeron, Givry, Mercurey och Montagny. Här görs mest lätta friska torra vita viner på chardonnay som jäser och lagras på ekfat. När vädret är gynnsamt kan detta ge lite mer fylliga, runda äppel- och citrussmaker. De har sällan tyngden som vinerna från Montagny kan ha men som bäst har de fin frukt, en utpräglad kryddig blommighet och fin längd i smaken. Inte helt olikt vinerna från Chassagne-Montrachet.

Rully är också centrum för produktionen av Crémant de Bourgogne - Bourgognes mousserande vin som görs med hjälp av den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Under lite sämre år går mycket av de gröna druvorna till bubbel. En tredjedel (120 av 360 ha) av allt vin som produceras är rött på Pinot Noir och även dessa tenderar att vara lite lättare i stilen - men inte utan finess och djup i smaken.

Jordmånen i Rully är en blandning av kalksten, märgel och lera. Distriktet har inte mindre än 23 lägen som är klassificerade som premier cru (alla väst eller sydväst om byn Rully) och som buteljeras antingen som Rully Premier Cru + vingårdsnamnet eller bara som Rully Premier Cru (i vilket fall de får vara en blandning av olika vingårdslägen).

De 23 premier cru-vingårdarna är: Agneux, Champs Cloux, Chapitre, Clos du Chaigne, Clos St Jacques, Cloux, Grésigny, La Bressande, La Fosse, La Pucelle, La Renarde, Le Meix Cadot, Le Meix Caillet, Les Pierres, Margotés, Marissou, Molesme, Montpalais, Pillot, Préaux, Rabourcé, Raclot och Vauvry.

Hur smakar Rully?
De vita vinerna börjar få ett allt större rykte om sig att tillhöra några av Bourgognes mest intressanta med fin djup frukt, och dofter och smaker av hasselnötter, citrus, kaprifol, persika,  melon och mineralig sälta. De röda är livliga och eleganta med inslag av röda och mörka bär, blommor (syrén och viol) och har en fin balans mellan friskhet och garvsyra. 

Mat till Rully
Vit Rully är ett prefekt matvin som funkar fantastiskt fint till fisk- och skaldjursrätter men också krämiga ostar. De röda kan lätt matchas till fågel och lättare kötträtter och kallskuret. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du