Filtrera & anpassa

Viner från Cote de Beaune, Frankrike

Cte de Beaune utgör den södra delen av Cte dOr och sträcker sig 30 kilometer från gränsen mot Nuits-Saint-Georges i norr och gränsen mot Cte Chalonnaise. Till skillnad från kommunerna i Cte de Nuits i norraste Bourgogne skiftar fokus här från rött ...

Läs mer om Cote de Beaune i Frankrike
Dölj atlas

Mer om viner från Cote de Beaune


Côte de Beaune utgör den södra delen av Côte d’Or och sträcker sig 30 kilometer från gränsen mot Nuits-Saint-Georges i norr och gränsen mot Côte Chalonnaise. Till skillnad från kommunerna i Côte de Nuits i norraste Bourgogne skiftar fokus här från rött till mer vitt vin.  Även om det också här görs suveräna rödviner (det görs faktiskt mer rött än vitt i Côte de Beaune). Här ligger 7 av Bourgognes 9 vita Grand Cru-lägen (inklusive Chablis Grand Cru) plus en röd – Corton AOP. Mest kända är de stora vita vinerna gjorda på chardonnay - Montrachet och Meursault - som för många är de allra bästa torra vita vinerna i världen.

De bästa jordarna återfinns på den västra sidan om huvudvägen N74 som går igenom området. Där består marken av kalksten som är täckt av flinta, lera och grus - väldränerad och solexponerade sluttningar (som generellt är lägre än i Côte de Nuits). Öster om vägen är marken bördigare och inte alls lika lämpad för vinodling.

Högst upp i hierarkin är förstås AOP Grand Cru (som den vita Montrachet AOP i Puligny-Montrachet och den röda Corton AOP). De följs av flera hundra premier-cruer som också har en egen appellation eller AOP (till exempel Meursault Premier Cru Les Perrières AOP som kommer från en enskild vingård eller Meursault Premier Cru AOP om vinet är en blandning från flera olika vingårdar) som ibland kan utmana grand cru-vinerna.

Därefter kommer kommunvinerna med namn som Meursault AOP och Aloxe-Corton AOP. En del av dessa kan också ha namnet på en enskild vingård eller läge utskrivet på etiketten (ett så kallat lieu-dit) och några av dessa kan nå upp till samma klass som en del premier cru-viner.

Vinerna märkta eller klassade som Côte de Beaune ska inte blandas ihop med vinerna från staden Beaune som har en egen appellation. Côte de Beaune AOP (rött och vitt) är generellt ett enklare vin och kommer mestadels från kullarna ovanför staden. Côte de Beaune Villages AOP är ett mjukt och fruktigt rött vin som kan innehålla frukt från de flesta byarna i Côte de Beaune. Slutligen - Hautes-Côtes de Beaune AOP produceras väster om Côte de Beaune (det största området ligger sydväst om Côte de Beaunes sydligaste kommuner).

Upp till 15 procent gröna druvor tillåts i de röda vinerna (chardonnay, pinot gris och pinot blanc) och både chardonnay och pinot blanc är tillåtna i de vita vinerna. Men de allra flesta röda vinerna görs på 100 procent pinot noir och de allra flesta vita görs på 100 procent chardonnay. Här odlas också en del aligoté.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du