Mer om viner från Barsac
- Chateau Piada
Producenter i Barsac
Barsac AOP är ett underdistrikt till Sauternes AOP vinvärldens mest kända distrikt för söta vita viner. Området har ett mikroklimat som gör att de gröna druvorna, framförallt sémillon, angrips av mögelsvampen Botrytis Cinerea. Och under rätt betingelser kan Botrytis Cinerea förvandla ett ordinärt sött vin till något som måste närma sig gudarnas nektar.
Alla viner från Barsac kan säljas som Sauternes AOP men vinerna från Barsac kan också säljas under en egen AOP. Vinerna görs på en blandning av framförallt sémillon och sauvignon blanc med eller utan tillägg av muscadelle. Generellt sett är vinerna ganska fylliga med en frisk söt smak av tropiska frukter, torkad frukt, aprikos/citrusmarmelad och en mer eller mindre utpräglad rostad ton från lagring på ekfat. Vinerna från Barsac kan däremot vara lite torrare, lättare och mer eleganta i stilen.
Precis som för de röda vinerna från Médoc fick egendomarna i Sauternes sin egen klassificering 1855 inför världsutställningen i Paris. De delades upp i tre grupper och med Château d??TYquem i en egen särställning.
Vinerna från Barsac enligt denna listning är:
Premier Crus (första-cru)
-
Château Coutet
-
Château Climens
Deuxième Crus (andra-cru)
-
Château de Myrat
-
Château Doisy Daëne
-
Château Doisy-Dubroca
-
Château Doisy-Védrines
-
Château Broustet
-
Château Nairac
-
Château Caillou
- Château Suau