Filtrera & anpassa

Viner med Spätburgunder

Spätburgunder är det tyska namnet på en av vinvärldens mest kända druvor - Pinot noir. Tyskland är världens tredje största producent och Spätburgunder är landets överlägset mest planterade blå druva.Till skillnad från Pinot Noir viner från andra ...

Läs mer om Spätburgunder
Dölj atlas

Mer om vin med Spätburgunder

Spätburgunder är det tyska namnet på en av vinvärldens mest kända druvor - Pinot noir. Tyskland är världens tredje största producent och Spätburgunder är landets överlägset mest planterade blå druva.
Till skillnad från Pinot Noir viner från andra ställen i världen är tysk Spätburgunder oftast mer sval i stilen.


Spätburgunder är det tyska namnet för Pinot Noir och betyder bokstavligen 'sent mognande burgunder' eftersom 'spät' betyder sen, och 'Burgunder' = från Bourgogne. Det är Tysklands mest odlade blå druva och tredje mest odlade totalt. Spätburgunder hamnade i Tyskland via Bourgogne, precis som övriga druvor i Pinotfamiljen.

Oavsett var den odlas är Pinot Noir en oerhört transparent druva i avseendet att den förmedlar var och hur den odlats med alla förutsättningar och omständigheter kring det samt inte minst hur den vinifierats. Det sägs att den lätt avslöjar hur lat vinmakaren varit.
Generellt har traditionell tysk Spätburgunder haft en lättare och friskare stil än Pinot Noir-viner från varmare länder, men det produceras också fylligare, mer tanninrika viner som lagras på 225-liters barriquer av fransk ek. Spätburgunder gillar värme men inte hetta och trivs mycket bra i kalkrik jordmån.

Hela 11 procent av Tysklands vingårdsareal består av Spätburgunder, främst i de södra regionerna Baden och Württemberg, men också i nordligare regioner som Ahr, Pfalz och Rheingau.
I takt med att klimatet förändrats har Spätburgunder kunnat mogna på ett annat och bättre sätt än det gjorde för 30, 40 år sedan. Det har ställt nya krav på producenterna och hanteringen av druvorna för att resultera i kvalitetsviner med lagringspotential. Det har också gjort att de tyska Pinot-vinerna har blivit fylligare.

Enligt German Wine Institute (DWI), gjordes den första skrivna referensen till Pinot Noir 1470 och då kallade man druvan Klebrot. På 1800-talet odlades den och såldes som 'röd burgunder'. Då värdet på Rieslingviner började stiga, förbjöd nazisterna 1933 all odling av blåa druvor, en lag som kom att gälla fram till 1987.

I Österrike och Schweiz kallan den för Blauburgunder.

Hur smakar Spätburgunder?

Traditionellt sett har Spätburgunderviner varit lätta och juiciga i stilen, men idag görs det en uppsjö av stilar, från mer fylliga och kryddiga till friska och lätta.

Gemensamt för dom är toner av körsbär, jordgubbar och hallon, som ofta samsas med söta kryddor om vinet legat på fat. Med tiden utvecklar vinerna mer komplexa och animaliska aromer, som Pinot Noir gör generellt. En ofta använd liknelse är doften av skog eller skogsundervegetation (forest floor på engelska) - en doft som påminner om våt skogsmark, svamp och läder.

Mat till Spätburgunder

Spätburgunder passar till många typer av rätter, särskilt rätter av ljust kött som fågel och kalv men också till anka, vilt och till och med lax beroende på tillagning och tillbehör. Allt från charkuterier och ostar till anka i apelsinsås matchar Spätburgundervinernas friska elegans.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du