Filtrera & anpassa

Garnacha

Garnacha, eller Grenache som den heter i Frankrike är en av vinvärldens bästa och mest användbara druvor både som enskild druvsort och i blandningar.Garnacha är den blå druvan som gjort sig känd som stjärndruvan i Priorat. Det är en av de vanligast ...

Läs mer om Garnacha
Dölj atlas

Mer om vin med Garnacha

Garnacha, eller Grenache som den heter i Frankrike är en av vinvärldens bästa och mest användbara druvor både som enskild druvsort och i blandningar. 

Garnacha är den blå druvan som gjort sig känd som stjärndruvan i Priorat. Det är en av de vanligast planterade blå druvorna i Spanien och ger olika uttryck beroende på var den odlas. Den ska inte förväxlas med Garnacha Tintorera som har rött fruktkött. 

Länge var Garnacha en underskattad druva som användes som utfyllnadsdruva till bulkvin och för att ge andra viner alkoholboost. Tack vare de så kallade 'flygande vinmakarna' (vinmakare, oftast från Nya Världen, som reste runt beroende på var deras expertis var efterfrågad) återupptäcktes gamla druvstockar och man fick upp ögonen för vilka viner Garnacha var kapabel att resultera i. 

Många namn

Garnacha finns runt hela Medelhavet, där den går under olika namn; i Frankrike heter den Grenache, på Sardinien Cannonau. En vanlig missuppfattning är att druvan ursprungligen är fransk och att den vandrat vidare därifrån, men senare forskning visar att den har spridits ut i världen från Iberiska halvön. Ett av druvans namn är Tinto Aragonés och Aragon kan mycket väl vara druvans födelseregion. ?'ven Sardinien gör anspråk på att vara druvans födelseterroir och med tanke på att ön tillhörde kungadömet Aragonien kan det finns något i det. Idag odlas Garnacha nästan i hela Spanien. 

I Navarra har man traditionellt gjort Rosado (rosé) och Clarete (mörkare än rosé, ljusare än rött) på Garnacha, som man drack om man ville ha något annat än rött.

I Rioja är det vanligt att den utgör 15-20 % av en blend tillsammans med Tempranillo och bidrar med att ge vinet fyllighet och alkohol. 

I Tarragona, Katalonien gör man också fortifirerade viner av Garnacha. Druvmusten jäser i tre dagar, varpå man tillsätter druvsprit för att få en alkoholhalt på 15-16 procent. 

Garnacha mognar sent och älskar värme. För att den ska ge riktigt bra viner måste den tas om hand närapå styvmoderligt; lågt skördeuttag från gamla vinrankor, gärna planterade i väldränerad, riktigt torr, varm och mager jordmån så att vinrankan får kämpa och nästan bli stressad.

Hur smakar Garnacha/Garnacha Tinta?

Oavsett var den odlas ger druvan ofta fruktiga och kryddiga viner med en mjuk juicig bärighet. Viner från Priorat har traditionellt varit kraftiga med hög alkoholhalt, men den moderna stilen som erövrat världen är mer fruktig, frisk och välbalanserad. Garnacha/Garnacha Tinta har hög fruktsyra men inte särskilt mycket tanniner. Typiska doft- och smaktoner är röda och mörka bär, lakrits, lavendel och vilda örter. 

Det går att göra lättare viner på Garnacha om man skördar tidigt och i rätt jordmån och i ett långsamväxande lite svalare klimat kan den ge viner med fin finess. 

Mat till Garnacha/Garnacha Tinta

Garnacha/Garnacha Tinta passar mycket bra till en mängd olika kötträtter, även vilt, gärna med örtiga tillbehör. Kraftiga vegetariska rätter passar också fint till, gärna med kryddning som matchar vinets karaktär. Generellt funkar Garnachaviner också riktigt bra till rätter med starka smaker, särskilt grillat eller stekt kött, grytor och rätter med starka kryddor.

Roséviner gjorda på druvan är i regel något kraftigare än genomsnittsroséer och passar därför bra till rätter av ljust kött, fisk och grönsaksrätter. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du