Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Paul Lato Le Bon Vivant Hyde Vineyard Chardonnay 2019

Paul LatoLe Bon Vivant Hyde Vineyard Chardonnay 2019

USA, Carneros, 750 ml, 14,1%

Polskfödde Paul Lato är ursprungligen sommelierutbildad i Toronto, där han bodde på Torontos mest välrenommerade restaurang i flera år. Lato satsade sina besparingar och flyttade till Kalifornien. Här har han ägnat sig 100% åt att producera high-end Pinot Noir, Chardonnay och Syrah. Det han saknade ···

Styckvis

695 kr

/flaska
Låda (12 st)

8 340 kr

Årgång

2019

Smaknotering

Doften är stor och nyanserad med toner av cirtonzest, grapefrukt, vit persika, mandarin, ingefära, hasselnöt och en fin underton av mineralitet och smörkola. Smaken är fyllig men nyanser av stenfrukter, citrus och grapefrukttoner kombineras med en frisk syra som ger energi och fokus till den långa finishen.

Drickes
2023-2027
Alkoholhalt
14,1%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Polskfödde sommeliern Paul Lato jobbade på en av Torontos bästa restauranger när han fick ett erbjudande från Au Bon Climat’s Jim Clendenen att komma och arbeta med skörden. Det var 1996 och Paul fortsatte att jobba inom vinnäringen, men inte som vinmakare, i sex år till. Men 2002 flyttade han till Kaliforniens Central Coast och började som ”källarråtta” hos Bob Miller på Bien Nacido Vineyards. Samtidigt uppmuntrades han av Bob att göra eget vin - vilket han också gjorde. 

Av en slump råkade han på Robert Parker Jr som hade hört om sommeliern som gjorde vin och den inflytelserike kritikern ville prova vinerna. Paul hade då bara tre fat av pinot noir och tre fat av syrah - men Parker var imponerad direkt och frågade Paul vad vingården hette eftersom han ville vara den förste som skrev om Pauls viner. Något namn fanns förstås inte.

Fortfarande är produktionen mycket liten - runt 500 lådor om året. Parker är inte den ende som varit imponerad av vinerna. Thomas Keller, den världsberömde restauratören bakom The French Laundry, ville tidigt ha vinerna och sakta skapades Paul Latos rykte. Men fortfarande är han lite av en doldis utanför de mest fanatiska pinotkretsarna och vinerna säljes exklusivt till restauranger och via en mejllista.

I stallet finns ett gäng fantastiska pinot-viner från några av de bästa lägena runt om Central Coast (bland annat Santa Rita Hills) men också lysande syrah, chardonnay och grenache. Eftersom han alltid är på jakt efter nya utmaningar har Paul även startat en pop-up-serie med tillfälliga viner som han gör för att det är kul. Ungefär som pop-up-restauranger.

http://paullatowines.com/wines/pop-up-series/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du