Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Alheit Vineyards Cartology Bush Vines 2017

Vad tyckte du?

Alheit Vineyards Cartology Bush Vines 2017

Ekologisk

Sydafrika, Western Cape, 750 ml, 14%

Ett fåtal flaskor från lilla årgången 2017 från en av Sydafrikas bästa och hetaste nya producenter! Alheits Cartology har hyllats av vinkritiker och är i sig själv en hyllning till the Cape och de gamla ”bush vines” som finns i området (vinrankor som växer som fristående buskar). Med filosofin att v ···

Styckvis

349:-

/flaska
Låda (6 st)

349:-

/flaska, totalt 2 094:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Kyckling och kalkon
  • Anka
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Vegetariskt och sallader
  • Milda ostar
Årgång

2017

Druvor

Chenin Blanc, Sémillon

Smaknotering

Stor, komplex doft av tropisk frukt, citrus, äpplen, päron och kryddor. Smaken är torr och fantastiskt fräsch och frisk men också kryddig och nötig med tropisk frukt men också citrus och äpplen. Här finns en komplexitet och en lite oljig struktur i den långa eftersmaken. Mycket lång och balanserad eftersmak. 

Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC

Så tycker experterna

Tim Atkin
94 p "Chris Alheit’s vinous exploration of Cape heritage continues to delight"

“Chris Alheit’s “vinous exploration of Cape heritage” continues to delight. Now in its seventh vintage, it’s a cuvée of Chenin and 11% Semillon sourced from ten sites. Waxy, spicy and complete, it has leesy intensity, notes of hay and aromatic herbs and tangy, green apple acidity. 2019-2027.” 94 points

Vinous
93 p "It has a very attractive bouquet of dried honey, orange blossom and beeswax, very well defined and gaining intensity all the time in the glass"

The 2017 Cartology comes from old bush vines, saw no SO2 addition during ferment and, after a rough settling, was matured in used barrels. It has a very attractive bouquet of dried honey, orange blossom and beeswax, very well defined and gaining intensity all the time in the glass. The palate is beautifully balanced with a gorgeous tangy, marmalade-tinged opening. The acidity is extremely well judged (as it nearly always is) and a touch of stem ginger and rhubarb emerges toward the poised, energetic finish. Excellent.

-- Neal Martin

JancisRobinson
17,5+ p "Zesty orange and citrus nose. Tight and tangy with real tension as well as that amazing depth and richness"

Zesty orange and citrus nose. Tight and tangy with real tension as well as that amazing depth and richness on the mid palate without any heaviness. Long and tangy with a slightly grainy texture that adds freshness and length. A lovely almost imperceptible chew on the finish. Drink 2019-2031.” 17.5+ points

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5551

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Ett fåtal flaskor från lilla årgången 2017 från en av Sydafrikas bästa och hetaste nya producenter! Alheits Cartology har hyllats av vinkritiker och är i sig själv en hyllning till the Cape och de gamla ”bush vines” som finns i området (vinrankor som växer som fristående buskar). Med filosofin att vin är något som ”växer" snarare än "görs" (99 procent "vineyard" - 1 procent "cellar") jobbar man ekologiskt med minimal intervention och så lite tillsatt SO2 som möjligt för att låta druvorna och terroiren uttrycka sig själva. 

Druvorna till Cartology (namnet kommer från studiet av kartor) hämtas från olika gamla vingårdar runt om Western Cape med torrfarmade bush vines av chenin blanc (87 procent hämtade från Skurfberg, Perdeberg, Bottelary hills och Kasteelberg) och sémillon 13 procent från mycket gamla stockar (från Franschhoek). Druvklasarna pressas hela och jäser sed)an i gamla ekfat utan någon som helst tillsats av svavel så här långt. Det är först efter jäsningen som man använder SO2 i små mängder för att stabilisera vinet. 

Producenten

2010 skapade Chris Alheit och hand fru Suzaan Alheit den här egendomen på en kompis bondgård i Hermanus på Kapprovinsen. Nu finns vingården i Hemelrand inte långt från Walkers Bay men man jobbat med druvor från hela Western Cape - från Skurfberg (Olifants River Valley) i norr till Walkers Bay i söder.

Filosofin är enkel. Vin skapas i vingården (vin = 99 procent vingård och 1 procent vinkällare) och med en minimalistisk inställning. Paret kör ekologisk odling, jobbar med naturjäst, gamla ekfat och så lite manipulering som möljligt. De tillsätter inga syror och svavel används mycket sparsamt först efter att vinet jäst färdigt.

Till sin hjälp har de några fantastiska vingårdar med mycket gamla vinstockar (som bland andra upptäckts av Eben Sadie) och man gör några helt enastående vita viner som redan fått stort genomslag hos världens ledande vinkritiker. 

http://www.alheitvineyards.co.za/