Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Montelvini Prosecco Colfondo Asolo Il Brutto (PétNat)

Vad tyckte du?

Montelvini Prosecco Colfondo Asolo Il Brutto (PétNat)

Ekologisk

Italien, Veneto, 750 ml, 11%

Naturvinsprosecco - finns det? I allra högsta grad! Den skyddade termen för dessa viner är Colfondo (översätts till "med sediment") och stilen är helt klart något helt annat än modern prosecco. Tillverkningsmetoden är regionens äldsta sätt att göra prosecco på och följer mycket gamla traditioner. De ···

Styckvis

139:-

/flaska
Låda (6 st)

139:-

/flaska, totalt 834:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Milda ostar
  • Aperitif
  • Tapas och smårätter
Druvor

Glera

Smaknotering

Mycket frisk men samtidigt rund smak med toner av röda äpplen, krita, citrus och fruktig fräschör. Helt torr och frisk syra. OBS! Innehåller jästfällning från tillverkningen. Kan med fördel dekanteras om man vill undvika jästfällningen, men kan också serveras precis som den är!

Drickes
2018-2021
Alkoholhalt
11%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Sockerhalt
2 g/l

Så tycker experterna

Winefinders Wine Team
"PétNat-prosecco för vinnörden!"

"Begreppet PétNat (Pétillant Naturel = naturligt bubblande) har på senare år tagit vinvärlden med storm men är egentligen det uråldriga sättet att göra mousserande vin. Metoden kommer från tiden innan industriella revolutioner och förståelsen för jäsningsprocessen. I Prosecco kallas dessa mousserande viner för Colfondo vilken kan översättas till "med sediment" - bli alltså inte förskräckt om du finner sediment i botten på flaskan. Detta är ett måste att testa för dig som är nyfiken på naturvin och uråldriga framställningsmetoder!"

Winefinder
Dina Viner
86 p "Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt."

"Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av persikor, äpple, vete, blommor, våt sten och mineraler."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Naturvinsprosecco - finns det? I allra högsta grad! Den skyddade termen för dessa viner är Colfondo (översätts till "med sediment") och stilen är helt klart något helt annat än modern prosecco. Tillverkningsmetoden är regionens äldsta sätt att göra prosecco på och följer mycket gamla traditioner. Detta vin kallas av producenten Montelvini för "Il Brutto" eftersom det är naturligt, ofiltrerat (därav sedimentet!), utjäst helt torrt och med minimal tillsats av sulfit. 

Metoden innebär att vinerna buteljeras direkt efter första jäsningen är över och de kvarvarande jästsvamparna i flaskan går in i "vintervila" till följd av höstens och vinterns svala temperatur. När våren kommer och jästsvamparna vaknar ur sin vintervila börjar de konsumera det kvarvarande sockret och ett naturligt bildande av kolsyra äger rum. De flaskor som inte exploderade av trycket som bildades (man hade sämre flaskor på den tiden) konsumerades under resten av året - främst i stilla variant eftersom man på denna tid heller inte hade rätt korkar för att behålla bubblorna. Idag är dock alla Coldonfos mousserande! Eftersom jästfällningen fanns kvar i flaskorna som ett bottensediment kom namnet Colfondo till. 

Metoden övergavs när man insåg att moderna uppfinningar kunde göra vinerna snabbare, billigare och mer fruktdrivet. Colfondo föll i glömska. På senare år har emellertid en handfull dedikerade producenter återtagit en småskalig produktion av Colfondo för att bevara traditionen - och för att vinerna är så goda! Eftersom sedimentet i varje flaska haft sin egen unika jäsningsperiod och vinerna genomgår minimal intervention varierar vinerna från flaska till flaska - så kallad flaskvariation. Detta gör vinerna speciella och de bör omfamnas för sin unika karaktär och personlighet. De är aldrig kristallklara i färgen på grund av jästsedimentet som bidrar med komplexitet och en känsla av mineral. Traditionellt dekanterar man bort jästfällningen vid servering men det är inte farligt eller oangenämt att dricka vinet med jästfällningen kvar. Ett måste för den vinintresserade!

Producenten

För första gången i Sverige är Winefinder glada att få presentera venetianska producenten Montelvini - eller "Ugglan" som vi kallar den på kontoret (på grund av den söta ugglan i logotypen som representerar områdets rika fågelliv). Vi upptäckte denna producent på vårt senaste besök på Italiens största vinmässa, Vinitaly. Montelvini's vineri ligger i lilla staden Venegazzù i hjärtat av Prosecco. Området har en egen DOCG; det lilla exklusiva Asolo DOCG. Asolo ligger mitt emellan Valdobiadene DOCG och Treviso DOCG och kallas också "staden med tusen horisonter" på grund av sitt vackra läge. Familjen Serena har gjort vin i området sedan 1881 - de menar själva att deras filosofi är att hålla fast vid gamla traditioner samtidigt som man anammar ny teknik. 

http://www.montelvini.it/en/