Filtrera & anpassa

Glera

Glera är en av de mest populära druvsorterna i världen och är mest känd för att vara huvudingrediensen i det mousserande italienska vinet Prosecco.Det är i norra Italien runt Veneto som vindruvan Glera är som vanligast och den är en av de mest ...

Läs mer om Glera
Dölj atlas

Mer om vin med Glera

Glera är en av de mest populära druvsorterna i världen och är mest känd för att vara huvudingrediensen i det mousserande italienska vinet Prosecco.

Det är i norra Italien runt Veneto som vindruvan Glera är som vanligast och den är en av de mest populära druvsorterna i världen och den är känd för att vara huvudingrediensen i det mousserande italienska vinet Prosecco.

Glera har odlats i området sedan romartiden men idag hittar vi de bästa byarna för Glera i Conegliano??'Valdobbiadene som är det ursprungliga området för Prosecco (det kallas därför för Classico). Dessa har idag DOCG-status (t ex Conegliano Valdobbiadene och Asolo).

Förutom mousserande tillverkas här även stilla vin och området har även två cru-vingårdar: Superiore di Cartizze och Il Rive.

Glera trivs i ett klimat som är både varmt och fuktigt, vilket gör Veneto-regionen till en perfekt plats för dess odling. Jordmånen i området består av lerigt och kalkhaltigt material, vilket ger en unik smak till druvorna.

Vid tillverkning av Prosecco används Glera vanligtvis tillsammans med små mängder av andra druvsorter som till exempel Verdiso och Bianchetta. Detta skapar en dryck som är torr-till halvsöt, frisk och fruktig med en subtil sötma.

Så smakar Glera

Viner på Glera, särskilt Prosecco, brukar kunna ha inslag av grön tropisk frukt, citrus, gröna äpplen och päron. Ibland kan man hitta viner som påminner om den klassiska isglassen Piggelin i smaken (tuttifrutti). De är oftast lätta och läskande i stilen, men det kan också bli torrt och fräscht, särskilt om det kommer från en kvalitetsproducent och någon av de bättre byarna.

Prosecco Col Fondo, som till skillnad från den flesta Prosccovinerna inte är jäst på tank utan med jäsning på flaska, är den enda typen som kan ha mer mogna och utvecklade aromer och smaker, annars är vinerna ofta fruktiga och blommiga.

Utöver att användas i mousserande vin så kan Glera-druvan även användas för att skapa andra sorters vin, som till exempel stilla viner. Dessa viner har en annan smakprofil än Prosecco men är ändå värda att prova.

Mat till Glera

Glera-druvan passar utmärkt till en rad olika maträtter. Den är perfekt att dricka som aperitif till en lätt förrätt eller tillsammans med skaldjur och fisk. Dess smak passar också bra till asiatiska rätter som sushi och thailändsk mat. Det går också utmärkt att dricka prosecco genom en hel middag, särskilt roséprosecco passar med fördel till lättare smaker, sallader, charkbrickor och sommarmat i allmänhet.?

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du