Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Carlo Revello & Figli 6 Vintages of Barolo

Vad tyckte du?

Carlo Revello & Figli 6 Vintages of Barolo

Italien, Piemonte, 750 ml, 14,5%

Tillsammans med Carlo Revello har vi tagit fram en låda innehållande tre olika Barlo från de sex årgångarna 2011 till 2016 (två flaskor av varje). Vinerna är:  Gattera (2011 och 2012) som är en cru som ligger belägen i byn Annunziata i La Morra. Solexponeringen här varierar från sydost till sydväs ···

Låda (6 st)

2 700:-

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Barolo Gattera 2011, 15,0%

Vingårdarna i Gattera planterades mellan 1960–1993 och ligger i byn Annunziata på 250 meters höjd över havet. 2011 var ett år då det föll relativt mycket regn vilket gav lite mer kraftiga och fruktdriva barolos. Vinet har börjat att öppna upp sig och visar redan nu upp ljuvliga toner av körsbär, nypon och kanel. 14 månader på fat varav 20% var nya fat.

 

Barolo Gattera 2012, 14,5%

Ett tufft år för producenterna i Piemonte med hagelstormar på våren och torka under sommaren. Men därmed inte sagt att det inte gick att göra bra viner. Denna årgång av Gattera bjuder på klassiska Nebbiolo-toner av mogna körsbär, mörka hallon, salmiak, viol och vitpeppar. Den är redan tillgänglig för att dricka men för den som föredrar en mer mogen still kan utan problem spara den i ytterligare 5-10 år.

 

Barolo R.G. 2013, 15,0%

R.G. är en förkortning för Giacomo Revello, patriarken av familjen Revello och far till vinmakaren Carlo Revello. R.G. är också en förkortning för Rocche och Giachini, vingårdarna i Barolo-kommunen La Morra. Rocche och Giachini ligger i Barolos centrala dal och drar där nytta av de dess unika terroir. Den kalkrika jordmånen Carlos skicklighet gör R.G. till en både parfymerad, graciös och förförisk barolo. Vinet bjuder på intensiva och komplexa toner av röd frukt, kryddor och lakrits som sedan övergår till nyanser misdsommarjordgubbar, röda körsbär som bäddas in av silkeslena tanniner.

2013 var ett fantastiskt år i Piemonte och levererade mycket lagringståliga viner. Går absolut att dricka redan nu men vinner på att få ligga i ytterligare några år i källaren.

 

Barolo R.G. 2014, 15,0%

2014 var ett utmanade år med en våt och sval som med där bra väder i september och oktober gynnade den senmognande nebbiolo-druvan. Bjuder på en mer återhållsam och elegnat stil än året innan vilket inte gör det till ett sämre vin utan snarare visar upp en annan sida av barolo. Det som möter en är en pigg syra och en doft- och smakpalett där de kryddiga och florala tonerna får visa upp sig. Här hittas både mörka och röda bär, en antydan av kanderade citrusskal, nejlika och kanel som möts upp av tydliga och ungdomliga tanniner.

 

Barolo 2015, 14,5%

2015 var ett riktigt bra år där de rikliga snömängderna gav höga grundvattennivåer som försåg vinrakorna med vatten under den heta sommaren.

Rik, livfull och kryddig doft med inslag av körsbär, svarta vinbär, plommon, rosor, tobak, salvia, kakao och fat. Smaken är djup och koncentrerad med årgångens sköna och mogna frukt. Här finns de klassiska inslagen av rosor, körsbär, tjära, kakao och nyanserade toner av ekfat. Lång komplex eftersmak med tydliga men inbäddade tanniner. 

 

Barolo 2016, 14,5%

Årgång 2016 är kanske den bästa på hela 10-talet och har gett viner med en förförisk frukt och därför går vinet att dricka redan nu. Här får man ett vin med klassisk, ung, floral fruktig doft med inslag av körsbär, svarta vinbär, plommon, rosor, tobak, salvia, kakao och fat. Smaken är djup och koncentrerad med årgångens sköna och mogna frukt. Här finns de klassiska inslagen av rosor, körsbär, tjära, kakao och nyanserade toner av ekfat. Lång komplex eftersmak med tydliga men inbäddade tanniner..

Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5451

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Tillsammans med Carlo Revello har vi tagit fram en låda innehållande tre olika Barlo från de sex årgångarna 2011 till 2016 (två flaskor av varje).

Vinerna är: 

Gattera (2011 och 2012) som är en cru som ligger belägen i byn Annunziata i La Morra. Solexponeringen här varierar från sydost till sydväst och vissa delar ligger till och med i nordostligt läge. Här har Revello ca en hektar vingårdar vilka är uppdelade i två tydligt separata delar. Den ena gränsar till en av familjens övriga vingårdar och den andra är en del av den kulle som historiskt kallas Turna Langa.

Dessa vingårdar har alltid producerat en balanserad och elegant Barolo, med karaktäristiskt kryddiga toner som gör den lätt att känna igen.

 

Barolo R.G är Carlo Revellos prestigevin. En koncentrerad och matig Barolo för lång lagring. Första årgången av R.G. gjordes i 2013 och namnet är en förkortningen av Rocche och Giachini - två berömda vingårdar i La Morra, men vinet är också uppkallat efter bröderna Carlo och Enzos pappa, Giacomo Revello. Vinet är alltså gjort på en blandning av druvor från två så kallade crus - något som förr var vanligt i de bästa vinerna från Barolo men som på senare år ofta ersatts med single cru-buteljeringar. Vinet lagras i 24 månader på barrrique (225-liters ekfat) varav 50 procent var ny ek och 50 procent redan använda fat.


Barolo är Carlo Revellos signaturvin som kommer precis som Langhe Nebbiolon från vingårdar i och runt Annunziata i La Morra. Druvorna skördades i oktober och fick 4 dagars jäsning/urlakning i så kallade rotofermentatorer (snurrande jäskar) innan de fick jäsa klart i ståltankar. Därefter lagrades vinet i 24 månader på en blandning av redan använd (80 procent) och ny (20 procent) ek. Det här är ett smakrikt och djupt vin som lätt kan lagras i tio år eller mer. Årgång 2015 tillhör de bästa på 10-talet och har gett viner med en förförisk frukt och därför går vinet att dricka redan nu. Drick till smakrika risotto- och kötträtter.

Levereras i Carlo Revellos snygga trälåda.

Producenten

Det må vara ett av de nyaste tillskotten i La Morra men Carlo Revello är ingen nykomling i Barolo. Egendomen bilades så sent som 2016 efter att börderna Carlo och Lorenzo helt enkelt delade på familjeegendomen (vingårdar och allt) Fratelli Revelli för att trygga arvet åt sina barn och undvika framtida problem (inget ovanligt i vinvärlden).

Fratelli Revello startades av pappa Giacomo vid mitten av 1950-talet men det var först när sönerna tog över i början av 1990-talet som egendomen tog rejäla kliv framåt. Carlo och Lorenzo var och är båda nära vän och lärljungar till den kanske främste modernisten i La Morra - Elio Altare och vinerna fick en klart modernistisk prägel redan från första årgången 1992. Med korta macerationstider i rotofermentatorer (snurrande jäskar) och lagring på ny ek skapades viner i Altare-skolan. Elegant och drickbar La Morra-Barolo och enligt många bland de bästa i den här skolan efter Altare.

Med splitten 2016 påbörjades en ny historia med Carlo Revello e Figli (figli pga de två sönerna Erik och Niklas - Carlo har svensk fru Paola därav de svenska namnen). Man har nu 6 av de ursprungliga hektaren och producerar läckert frisk dolcetto, seriös och smakrik Barbera och lite mer klassisk La Morra-Barolo. De nya barriquerna håller på att bytas ut mot större fat (2500 liter) av slavonsk ek och man använder också en större procent redan använda barriquer för att göra vin med mer utpräglad frukt och mindre ekfatskaraktär. De äger bland annat delar av vingårdarna Rocche del Annunziata och Bricco Manescotto och tillsammans med Mauro Veglio så hyr de även en del av Manociono i Serralunga (där de delar 50/50 på skörden). 

https://carlorevello.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du