Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Cos dEstournel Château Cos d´Estournel 2006

Vad tyckte du?

Chateau Cos dEstournel Château Cos d´Estournel 2006

Frankrike, Saint-Estèphe, 750 ml, 125%

  Det är lätt att glömma bort årgång 2006 i Bordeaux efter smash hit-årgångar som topprejtade 2005, men årgången har mycket kvalitet att finna. Det är visserligen större variationer i kvalitet än 2005, men såväl cabernet sauvignon på vänstra stranden (särskilt St-Julien, Margaux och Pauillac) och m ···

Styckvis

1 695:-

/flaska
Låda (12 st)

1 695:-

/flaska, totalt 20 340:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
Årgång

2006

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Smaknotering

Drickes
2018-2046
Alkoholhalt
125%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

Decanter
94 p "Great potential for ageing."

"More oak imprint than many of its neighbours, with vanilla bean, blackberry and dark cherry compote. Oak tannins just slightly cut off the finish but the team (under Jean Guillaume Prats at this point) gets away with it by underlining the spicy exoticism that is so intrinsic to Cos. The concentration and minerality suggest great potential for ageing."

Vinous
93 p "There is no shortage of energy and definition."

"Good deep ruby-red. Expressive aromas of dark raspberry, smoked meat, black olive, iron, smoke and tobacco. Lush, broad and sweet, with a deep smoky, meaty sweetness and outstanding palate coverage. For all its breadth and silkiness, there is no shortage of energy and definition. Finishes impressively long, with chewy, sweet tannins that dust the front teeth."

WineSpectator
92 p "A racy, fresh style."

"A racy, fresh style, with the lighter profile of the vintage pulling in red currant and bitter cherry flavors, while the telltale thread of charcoal and bay lingers as well. The tannins are ever so slightly grainy, but the fruit has subtle persistence in the end."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

 

Det är lätt att glömma bort årgång 2006 i Bordeaux efter smash hit-årgångar som topprejtade 2005, men årgången har mycket kvalitet att finna. Det är visserligen större variationer i kvalitet än 2005, men såväl cabernet sauvignon på vänstra stranden (särskilt St-Julien, Margaux och Pauillac) och merlot på högra stranden (särskilt Pomerol) levererade långt över förväntan. Även de torra, vita vinerna är av ypperlig kvalitet.  

 

Många egendomar i St-Emilions ytterkant (såsom Cheval Blanc) och på den grusiga platån i Pomerol fick välja mellan att antingen skörda sina merlotdruvor före höstregnen (när den phenoliska mognaden var på gränsen till fullt mogna) eller riskera att vänta ut mognaden men istället mötas av de utlovade regnskurarna. De bästa beslutet visade sig vara en kombination av båda. De övre delarna av St-Emilion, som på grund av att mognaden var inte var lika långt framskriden, var tvungna att vänta ut regnet och lyckades således mindre bra. De bästa slotten har gjort viner i paritet med 1990, 1995 och 2000.

 

På Médochalvön hade man stora problem med merlotdruvan på grund av regnfallen i slutet av september varför merparten av slotten har en lägre andel merlot än vanligt och istället lät dessa druvor gå in i andravinet. Cabernet klarade sig betydligt bättre i höstvädret och var fullt mogna när skörden drog igång under första veckan i oktober. De flesta producenter fokuserade på rigorös selektering av druvorna som kom in till vineriet och fick därmed druvor av utmärkt kvalitet att jobba med. 2006 i ett nötskal på Médochalvön innebar således mindre skördar och lägre andel merlot (ett typexempel är Château Margux som deklarerade en 45% minskning i skörden och en blend med 90% cabernet sauvignon). Vinerna markeras av denna anledning inte av mjuk rondör utan av klassisk struktur à la 1986 och 1988.

Producenten

Cos d´Estournel är 2ème Cru Classé och anses göra det mest eleganta vinerna i St-Estephe.  Egendomen övertogs år 1970 av Bruno Prats från hans morfar Pierre Ginestet som varit ägareägare sedan 1919. I och med ägarbytet förbättrades även vinets kvalitet. 1998 sålde Bruno Prats Cos d´Estourne till Michel Reybier, men slottet sköts av Brunos son Jean-Guillaume Prats. Egentlig slottsbyggnad finns inte utan den spektakulära kinainspirerade pagodfasaden döljer vinanläggning och fatkällare. I källaren under 1er chai finns ett bibliotek med buteljer från alla ansedda slott i Médoc, med årgångar från mitten av 1800-talet.
http://www.estournel.com/english/#/home/