Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Pape Clement Chateau Pape Clement Rouge 2017

Chateau Pape ClementChateau Pape Clement Rouge 2017

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 13%

Chateau Pape Clément 2017 är en blandning av 55% Cabernet Sauvignon och 45% Merlot som lagrats i 60% ny fransk ek. Egendomen äger 60 hektar vingårdar planterade med 46% Cabernet Sauvignon, 49% Merlot, 3% Cabernet Franc och 2% Petit Verdot. Medelåldern på vinstockarna är cirka 30 år.

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Stor fokuserad ungdomlig doft av mörka bär, plommon, svartavinbär, björnbär, cederträ och blyerts, örter och krossade stenar med toner av svart oliv som utvecklas med lite luft. Smaken är medelfyllig till fyllig och ungdomligt intensiv med silkiga och inlindade (men tydliga) tanniner och en lång eftersmak.

Drickes
2024-2048
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

Vinous
96p 96 p "The 2017 Pape Clément is outrageously beautiful"

The 2017 Pape Clément is outrageously beautiful. Rich, deep and luscious on the palate, the 2017 possesses tremendous energy and richness from start to finish. Sweet red cherry, red plum, blood orange, spice and herb notes abound in an unctuous, racy wine of the highest level. The 2017 is deep, explosive and wonderfully persistent. It has been terrific on the three occasions I have tasted it so far.
-- Antonio Galloni

James Suckling
96p 96 p "Beautiful spice, tobacco, wet earth and blackcurrants with some raspberries. Aromatic and complex"

Beautiful spice, tobacco, wet earth and blackcurrants with some raspberries. Aromatic and complex. Full-bodied, refined and layered with wonderful length and power. Yet, there’s always class and pretty length here. Seamless. Drink after 2022.

WineAdvocate
94p 94+ p "lovely energy and freshness and a long, mineral-laced finish."

Deep garnet-purple in color, the 2017 Pape Clement is composed of 55% Cabernet Sauvignon and 45% Merlot, with a nose that is slightly closed at this youthful stage—broody and earthy with baked plums, boysenberries and mulberries aromas plus touches of iron ore, tobacco, tapenade and charcuterie. The palate is medium-bodied and elegant with exquisitely ripe tannins, lovely energy and freshness and a long, mineral-laced finish.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Château Pape Clements historia i Péssac-Léognan är lika lång som den är intressant. Den första dokumenterade skörden ägde rum redan 1252 och slottet har tagit sitt namn från sin mest kända ägare – påven! 1299 blev den unge Bertand de Goth, yngste son i en förmögen Bordeauxfamilj utnämnd till ärkebiskop. Hans bror blev så stolt att han skänkte honom en vinegendom vid namn de la Mothe i gåva. Bernard började intressera sig för vinmakning och han sågs ofta ute i vingårdarna där han sägs ha trivts bäst. När Bertand senare valdes till påve år 1305 fick han namnet Clements V. 1309 flyttade det påvliga hovet till Avignon för att bryta med Rom och dess starka inflytande. I Avignon ligger det som idag kallas Châteauneuf-du-Pape – så man kan verkligen se hur Clements påverkan på dåtidens vinvärld var stor. I samband med flytten avstod han sin Bordeauxegendom och skänkte den till ärkebiskopen i Bordeaux. Det var först när påven flyttade ut som egendomen döptes om till Château Pape Clement som en hyllning till dess förre ägare.

Ända fram till slutet av 1700-talet ägdes slottet av ärkebiskoparna i regionen som alla fick lära sig de vinmakningstekniker som använts av påven. Vid 1700-talets slut förlorade ärkebiskoparna äganderätt till slottet i samband med franska revolutionen.

I modern tid börjar Pape Clements nya kapitel i samband med att slottet hamnade i Paul Montagnes ägor 1939. Under kommande år renoverade familjen Montagne ägorna med målet i sikte att föra upp slottet till dess forna glans. Det var emellertid moder natur som kom att sätta käppar i hjulet när en stor hagelstorm slog sönder merparten av gårdens planteringar år 1950. Paul Montagne tvingades börja om och plantera om sina ägor. 1975 bestod Pauls arvingar av dels Bernard Magrez (vars hustru ägde 20%) och familjen Bobeau (som ägde resterande 80%). Bernard började ackumulera ägarandelar i egendomen men kunde inledningsvis enbart köpa 4% av vingårdarna. Det var först år 1980 han kunde se sig själv som ensam ägare. Bernard Magrez hade börjat sin bana som négociant hos Cordier, och Pape Clement var inte hans första vingård då han sedan tidigare också ägde en vingård i Urugay (!). Idag äger Bernard 42 olika vinerier runt om i världen – men Pape Clement är utan tvekan hans ögonsten. Sedan 1993 är konsulten Michel Rolland involverad i vinmakningen av gårdens viner som aldrig varit bättre än vad de är nu.

Viner
Av Pape Clements 32,5 hektar vingårdar är 30 av dessa vigda åt blå druvsorter. Dessa planteringar består av 60% cabernet sauvignon och 40% merlot. De 2,5 hektaren med gröna druvor består av 45% sauvignon blanc, 45% sémillon, 5% sauvignon gris och 5% muscadelle. Ägorna består av två stora delar där 20 hektar är planterade direkt framför slottet och resten av rankorna finns på andra sidan vägen. Jordmånen består av lera, sandsten och kalksten. Man har ett svalare microklimat än närmaste grannen Ch. Haut-Brion och skördar oftast sina druvor nästan en vecka efter dem. Hästar har ju återigen blivit ett allt vanligare inslag i Bordeaux’s landskap men så är inte fallet på Pape Clement – här är det istället de två Gascon-oxarna Blanc och Marcel som används i vingårdarna.

Sedan 2013 använder man sig av drönare i vingården. Dessa så kallade VitiRovers drivs med solenergi och används med hjälp av särskilda GPS-system som styrs via vinmakarens mobiltelefon för att undersöka och ta kort på specifika parceller och rankor.

Egendomens röda vin jäses som hela bär och genomgår manuell avklasning. Vinifikationen äger rum i ektankar som tagits fram i enlighet med de olika parcellernas storlek och varierar från 50 till 150 hektoliter. Vinerna förs över till ekfat med hjälp av gravitation. Enbart 100% ny ek används och det är även på dessa fat som den malolaktiska jäsningen äger rum. Vinet fatlagras i 18–20 månader innan buteljering. Det röda vinet släpps i cirka 7,500 lådor årligen.

Egendomens vita vin jäses som hela klasar utan att stjälkas av i 100% ny ek utan malolaktisk jäsning. Vinet lagras därefter på 100% ny ek i 12 månader tillsammans med sin jästfällning. Det vita vinet släpps i cirka 375 lådor årligen. Vitt vin har alltid tillverkats på Pape Clement men under Bernards översyn har andelen ökat till det dubbla. Faktum är att innan Bernard tog över såldes inte ens det vita vinet utan dracks upp av slottets ägare – det är svårt att förstå idag när detta vin är ett av de mest eftertraktade vita vinerna i Bordeaux.

Egendomens andravin heter Le Clementin du Pape Clement för såväl det röda som det vita vinet. Vinet gjorde sin debut 1986. Tredjevinet säljs under namnet Le Prelat du Château Pape Clement. År 2018 tillkom ytterligare en etikett; PC4. Detta är en så kallad multi vintage och en blend på de fyra bästa senaste årgångarna. Debutvinet var således en blend på 2000, 2005, 2010 och 2015. Produktionen består enbart av cirka 1000 flaskor årligen.

Från och med 2010 arbetar man aktivt med antiförfalskningssystemet Spottag med osynligt bläck på etiketterna.

http://www.pape-clement.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du