Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Alain Brumont Château Montus i Trälåda 2016

Alain BrumontChâteau Montus i Trälåda 2016

Frankrike, Madiran, 750 ml, 14%

Druvorna till vinet Château Montus kommer från vingården Vignobles Brumont i Madiran. Jordmånen består av småstenar belägna på branta sluttningar och skiktet under består av röd och brun lera. Platsen är belägen på branta sluttningar med syd/sydvästligt läge med vinstockarna som är ca 30 år gamla oc ···

Låda (6 st)

2 100 kr

Årgång

2016

Druvor

Tannat

Smaknotering

Vinet har en mörkt blå färg som drar mot det svarta. Doften är komplex och mogen med inslag av kryddor, läder, ek, mogna mörka bär och choklad. Smaken är kryddig med pigga tanniner, balanserad syra och ett långt avslut.  Samtliga viner från Alan Brumont har en markerad och balanserad syra vilket ger dem en bra energi och lång lagringspotential.

OBS! Säljs i trälåda om 6 flaskor.

Drickes
2023-2025
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna till vinet Château Montus kommer från vingården Vignobles Brumont i Madiran. Jordmånen består av småstenar belägna på branta sluttningar och skiktet under består av röd och brun lera. Platsen är belägen på branta sluttningar med syd/sydvästligt läge med vinstockarna som är ca 30 år gamla och get ett skördeuttag på ca 7 klasar per vinstock. Vinet macereras i 3-6 veckor och jäser sedan i temperaturkontrollerade tankar i 28 grader innan det genomgår malolaktisk jäsning i ekfat. Vinet buteljeras utan filtrering för att bibehålla sin komplexitet och har lagrats 14-16 månader på sin jästfällning i 60-80 procent nya ekfat.

OBS! Säljs i trälåda om 6 flaskor.

Producenten

När Alain Brumont 1979 fick ärva familjens slott Château Bouscassé i franska delen av Baskien, var både distriktet Madiran och den lokala rödvinsdruvan Tannat okända för världens vinälskare. Idag är Alain Brumont ansedd som en av världens bästa vinmakare och hans fantastiska viner har tagit publiken med storm.

 

Han arbetade redan som 17-åring tillsammans med sin far på Château Bouscassé och drömde om att göra strålande viner av Tannat. 1980 gjorde han sina första viner på egen hand och året därpå köpte han den närliggande egendomen Château Montus. Resten är historia.

 

Genom att ge de lokala druvorna samma omsorg som etablerade vinmakare gjorde med mer namnkunniga druvor, skapade han strålande viner som kunde mäta sig med de allra största, vilket bevisades i fler blindprovningar.

 

Alain Brumont är en entusiastisk ambassadör för sin hembygd och reser världen över för att presentera sina viner och trakten de växer i. Han har genom åren köpt mer mark och idag omfattar Château Bouscassé 120 hektar där de äldsta vinstockarna är upp till 100 år gamla. Château Montus har 25 hektar vinmark i huvudsak planterad med Tannat.

 

Biologisk mångfald är ledstjärnan och man använder varken konstgödning eller bekämpningsmedel i vingårdarna. I stället har man satsat på att skapa ett naturligt ekosystem med hjälp av lokala raser av kor, får, grisar och höns, och med hjälp av jordförbättrande grödor som olika sorters bönor.

 

Med skickligt handlag har Alain Brumont lyckats tämja den tuffa druvan Tannat, och de röda vinerna från hans två egendomar har idag inte bara stor lagringspotential utan bjuder på verkliga vinupplevelser med sin komplexitet och sitt stora djup. Även de lokala vitvinsdruvorna Gros Manseng, Petit Manseng och Petit Courbu har Brumont med mästarhand höjt till absolut toppnivå.

https://www.brumont.fr/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du