Filtrera & anpassa

Tannat

Tannat är en blå druvsort från sydvästra Frankrike som på 1800-talet emigrerade över Atlanten till Uruguay, där den trivs oerhört väl och ger lättare, mer fruktiga och mindre tanninrika viner. Uruguay har med all rätt gjort Tannat till sin ...

Läs mer om Tannat
Dölj atlas

Mer om vin med Tannat

Tannat är en blå druvsort från sydvästra Frankrike som på 1800-talet emigrerade över Atlanten till Uruguay, där den trivs oerhört väl och ger lättare, mer fruktiga och mindre tanninrika viner. Uruguay har med all rätt gjort Tannat till sin stjärndruva och man producerar allt från mousserande till söta varianter. 

Tannat är en tjockskalig, blå druva späckad med det som gett druvan sitt namn, tanniner. Den är bördig från appellationen Madiran i sydvästra Frankrike, men har under senare år blivit mer känd som Uruguays stjärndruva. Dit kom den på 1800-talet med baskiska emigranter. Den förste att plantera Tannat i Uruguay ska ha varit Pascual Harriague och länge var druvan så förknippad med honom att den kallades för 'Harriague', vilket man fortfarande kan se på gamla vinflaskor.

Både i Frankrike och Uruguay använde man ofta Tannat för att ge druvblandningar mer kraft och högre alkoholhalt. Idag kan vinmakana såpass mycket om druvan att man gör utmärkta endruvsviner på Tannat eller, som ofta är fallet i Uruguay, använder den för att skapa egna blandningar. Framförallt gör man numera mer skillnad på de gamla stockarna och de nya kloner som man planterar idag. 

Trots att Uruguay blivit världens centrum för odling av Tannat, odlas den i alla vinproducerande länder i Nord- och Sydamerika. I Frankrike är Tannat vanligast i området kring Pyrenéerna, där den fortfarande används i blandningar samt till roséviner med mycket färg och smak. Där experimenterar man också en del med ek, som rundar av vinets vassaste tanniner. Tekniken att göra vinproduktion med hjälp av mikrooxygenation (att syresätta vinet under vinifieringen) utvecklades i Frankrike i början av 1990-talet för att kunna göra mindre sträva, tanninrika viner på Tannat. 

Mest kända är dock vinerna från Madiran där Tannat ofta samsas med Cabernet Sauvignon och Merlot och Alain Brumonts Château Montus och Château Bouscassé har ett druvsorten ett världsrykte.  

Tannatodlingar finns också i Australien, Sydafrika och i södra Italien. 

Hur smakar Tannat?
Tannat från Madiran har ofta intensiv, stor doft av mörka frukter och bär, frisk med kraftiga tanniner och i smaken finns ofta hallon, plommon, svarta vinbär, kanel, lakrits och peppar. Med ålder blir vinerna väldigt lika Bordeauxviner men är ofta mörkare i och mer täta i färgen. Vinerna från Madiran har också en otrolig lagringspotential. 

Tannat från Uruguay har också intensiv doft och smak men är fruktigare och mjukare, tanninerna är inte lika kraftiga och sträva. 

Mat till Tannat
Lättare viner på Tannat passar bra till lättare maträtter, även om det är en fördel om maträtten innehåller proteinrika komponenter som matchar vinets tanniner. En otippad kombination är baskiska fårostar, även getostar funkar bra till. 

Kraftigare Tannatviner passar till alla möjliga rätter med grillat kött, stekar, eller annan proteinrik mat med mycket smak. Vilt i alla former är också passande matchning till Tannat. 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du