Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château La Tonnelle  2011

Château La Tonnelle 2011

Frankrike, Haut-Médoc, 750 ml, 14%

La Tonelle görs på ungefär 60 % cabernet sauvignon, 35 % merlot och 5 % petit verdot som växer på djupa grusbäddar ovanpå grusblandad lera. Druvorna macererar i 3-4 veckor med daglig överpumpning (2-3 gånger/dag) och behandlas också med mikrosyresättning (kontrollerad tillförsel av små mängder syre) ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Stor och inbjudande doft av mörka bär, plommon, ceder och fat. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med mjuk solmogen frukt, friska syror och inlindade tanniner. Här finns inslag av svarta vinbär, plommon tobak, paprika och fat. Lång eftersmak med härlig frukt och fin lagringspotential.

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18ºC
Lufta vinet
1-2 timmar

Så tycker experterna

WineEnthusiast
91p

Mint aromas and new wood flavors mark this smoothly ripe, polished wine. It has a good amount of black fruit, a dry but open texture and a rich, smoky character. The tannins and generous fruit power the wine forward.

Winefinders Wine Team
91p

Stor doft av mörka bär, plommon, ceder, fat och korinter. Smaken är medelfyllig och rund med fin frukt och smaker av plommon, svarta vinbär, tobak, ceder och lite torkad frukt. Lång välbalanserad eftersmak. Från den bortglömda årgången 2011 - som redan är fin att dricka. Väldigt mycket Bordeaux/Haut-Médoc för pengarna och en av våra klara favoriter i vår senaste Bordeauxprovning.

Winefinder
Ekstra Bladet
5/6 p "Mjuka behagliga och välintegrerade tanniner"

Ett mycket tillgängligt vin med massor av röda bär och mjuka behagliga och välintegrerade tanniner. Vinet har en bra syra och smakar bra. Det är ett bra köp för pengarna.

Berlingske
5/6 "En välsmakande liten Bordeaux"

Fin doft av svarta vinbär, cederträ och blyerts. En välsmakande liten Bordeaux som känns fin i munnen.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

La Tonelle görs på ungefär 60 % cabernet sauvignon, 35 % merlot och 5 % petit verdot som växer på djupa grusbäddar ovanpå grusblandad lera. Druvorna macererar i 3-4 veckor med daglig överpumpning (2-3 gånger/dag) och behandlas också med mikrosyresättning (kontrollerad tillförsel av små mängder syre) för att runda av tanninerna. Vinet lagras därefter i 12 månader på franska ekfat.

Årgång 2011 är lite av en bortglömd årgång i Bordeaux. Den kom efter de varma och hyllade årgångarna 2009 och 2010 - "århundradets årgångar". Juli och augusti 2011 var svalare än de två föregående åren men skördemånaden september bjöd på varmt och torrt väder och druvorna mognade helt och fullt. Det har gett viner som kanske saknar koncentrationen hos de varmare åren men som i gengäld kan drickas med behag redan nu.

Châteeau La Tonelle är en av de egendomar som lyckades riktigt bra i årgången med ett vin som är härligt att dricka nu men som kan lagras ytterligare några år för den som har möjlighet.

Producenten

Du hittar Château La Tonnelle i kommunen Vertheuil i Haut-Médoc. På 1800-talet ingick slottet i den större egendomen Picourneau - och vinerna bedömdes redan 1850 som de bästa i kommunen. Sedan 1982 ägs La Tonnelle av Domaines Fabre och man har 29 hektar planterade med den typiska kombinationen av 60 procent cabernet sauvignon, 35 procent merlot och 5 procent petit verdot.

Vinrankorna (de flesta mellan 28 och 50 år gamla) växer på grus- och lerblandade jordar. I källaren kör man med minst tre veckors urlakning (maceration) med två till tre dagliga överpumpningar av musten för att få bästa möjliga extrahering av färg och smakämnen. La Tonelle använder också den populära metoden med mikrosyresättning - genom vilken man tillsätter små mängder syre för att göra vinet rundare. Vinet lagras normalt 12 månader på ek innan det släpps på marknaden. 

Château La Tonnelle ingår bland de drygt 240 egendomar som klassas som Crus Bourgeois - en klassificering av slotten som hamnade utanför den berömda Grand Cru-klassificeringen 1855. 

http://domaines-fabre.fr/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du