Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Perrot Minot Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2015

Perrot MinotChambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2015

Frankrike, Gevrey-Chambertin, 750 ml, 13%

Perrot-Minot i Morey St Denis producerar unika viner i toppklass. Sedan Chistophe Perrot-Minot, som är fjärde generationen sedan egendomen kom i familjens ägo 1870, tog över 1993 har vinerna nått världsrykte. Man förfogar över 11 hektar egna vingårdar med mycket gamla stockar i Chambertin, Chambolle···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2015

Smaknotering

En fantastisk medelfyllig grand cru med lager på lager av röd frukt, rosor, sammetslena tanniner och lång fin eftersmak. Det här vinet har elegans och finess redan i dag men kan också lagras länge för den som vill och har tid. 

Drickes
2020-2032
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
17-20ºC
Lufta vinet
1-2 timmar

Så tycker experterna

Tim Atkin
98p 98 p "Like the Clos de Bèze bottling, this is made with fruit purchased from Pierre Damoy"

Like the Clos de Bèze bottling, this is made with fruit purchased from Pierre Damoy (although Christophe Perrot-Minot decides on the picking dates in both cases). It's a lighter, more ethereal wine than the more muscular Clos de Bèze with notes of tobacco spice, red plum and strawberry fruit, crunchy acidity and the fine tannins that are the hallmark of this domaine's wines. 2022-32

Vinous
98p 96-98 p "This brilliant Chambertin is built for a very long life in bottle"

Dark red with ruby tones. Deeper, darker and earthier than the Clos de Bèze, conveying aromas of dark raspberry, spices and rare steak but less of the high-pitched mineral and floral notes of its sibling. Large- scaled, brooding and backward, but still more red fruits than black in style, with its density and power leavened by electric acidity. Combines incredible thickness and volume without a light touch, thanks to penetrating soil-driven minerality. Finishes with an uncanny impression of solidity but no excess weight. This brilliant Chambertin is built for a very long life in bottle.

Burghound
96p 94-96 p "In a word, superb."

This is particularly ripe yet the strikingly complex nose is fresh and expressive with its dark raspberry fruit, earth, violet, herbal tea and sauvage notes. The big, robust and amply muscled flavors are brooding to the point of being intensely primary and borderline backward on the superbly powerful and massively long finish. Importantly there is so much extract that the tannins are almost completely buffered, which will permit a long if slow evolution. In a word, superb.

WineAdvocate
94p 92-94 p "It may take several years to hit its stride"

The 2015 Chambertin Grand Cru was slightly deeper in color than the Clos de Bèze this year, the nose perhaps more intense but just as pure: dark cherries, red plum, a hint of oyster shell and wet limestone. Yet I was more smitten by the Clos de Bèze that has the sensuality. The palate is medium-bodied with fine, quite edgy tannin. This could be described as a tensile Chambertin, full of energy, supremely well focused but remaining linear and strict towards the finish, whereas the Clos de Bèze fans out. It may take several years to hit its stride - it will be fascinating to compare with the other Grand Crus.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Domaine Perrot-Minot är en egendom som uppnått stjärnstatus som en av Bourgognes absolut bästa producenter. I dag leds den av Christophe Perrot- Minot, som är fjärde generationens vinmakare, och som nådde upp till närmast ouppnåeliga 99-100 p hos Robert Parker med sin med Chamberlin Clos de Beze 2005 (en poäng som bara tangerades av den mångdubbelt dyrare DRC Romanée Conti i samma årgång). 
Christophe tog över vingården 1993 och har sedan dess köpt på sig en del utmärkta vingårdslägen i Chambertin och Vosne-Romanée och i dag har man 18 hektar till sitt förfogande i några av de absolut bästa lägena - bland annat sju Grand Cru'er: Chambertin Clos de Bèze, Chambertin, Mazoyères-Chambertin, Charmes-Chambertin, Mazis-Chambertin, Chapelle-Chambertin och Clos Vougeot. Redan 1998 slutade han med konstgödsel och herbicider. 
Vinstockarna är gamla (många över 100 år) och beskärs så att de ger ytterst liten avkastning. Druvorna skördas förstås för hand, avstjälkas delvis (50-100 procent beroende på årgången) och sorteringen och urvalet av druvor till de bästa vinerna är hårt. Grand Cru-vinerna lagras på franska ekfat i upp till 18 månader och med högst 30 provent ny ek för att inte träaromerna ska dominera. Vinerna varken filtrerats eller klarnas före buteljering. Varenda flaska förses dessutom med en kod - en ”logstrip” - som gör det möjligt att inhämta information om varje enskild flaskas autenticitet. Få vinmakare i Bourgogne gör viner med sådan skärpa och friskhet som Christophe Perrot-Minot.

"Perrot-Minot is one of the most exciting domaines in Burgundy." , Robert Parkers The Wine Advocate. 

"Christophe Perrot-Minot is one winemaker who I admire”, Robert Parkers The Wine Advocate.
"Christophe Perrot-Minot continues to hone his style, making more elegant, textural wines each vintage. These are some of the sexiest Burgundies you will find.”, Bruce Sanderson, Wine Spectator
"Riches, denses, exubérants et intensément parfumés, les vins évoquent les plus belles réussites d'Henri Jayer.”, Guide de la Revue de Vin de France

http://www.perrot-minot.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du