Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Alain Brumont Chateau Bouscassé Menhir 2010
Våra kunder tycker

Alain BrumontChateau Bouscassé Menhir 2010

Frankrike, Cotes de Gascogne, 750 ml, 13%

Årgång 2010 klassas som en toppårgång i Madiran. och i Menhir framhävs den stora mångfalden som erbjuds i Madirans jordar. Den sprudlande frukten och djupet från Tannat som har växt i en jordmån bestående av stenblock blandat med gul lera och merlot som har vuxit i grålera blandat med mjuk krita, so ···

Styckvis

329 kr

/flaskaOrd. pris 369 kr
Låda (6 st)

1 974 kr

Ord. pris 2 214 kr
Årgång

2010

Druvor

Merlot, Tannat

Smaknotering

Stor och komplex doft med mogna och generöst bäriga toner av mullbär och svarta vinbär som ackompanjeras av nyanser av ek, läder, tryffel och fat.   Smaken är även den fruktig och baanseras upp av tydliga tanniner och en för behaglig syrlighet.

Drickes
2023-2030
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Årgång 2010 klassas som en toppårgång i Madiran. och i Menhir framhävs den stora mångfalden som erbjuds i Madirans jordar. Den sprudlande frukten och djupet från Tannat som har växt i en jordmån bestående av stenblock blandat med gul lera och merlot som har vuxit i grålera blandat med mjuk krita, som med sin sammetslena strukturen ger ett komplext vin i fin harmoni.

 

Efter skör så har vinet fått skalacerera i 3-6 veckor för att sedan fått jäsa i temperaturkontrollerade tankar vid en temperatur på 28 grader följt av en malolaktisk jäsning i ekfat.

Därefter lagras vinet under 14 månader med sin jästfällning i 50 procent nya ekfat och 50 procent som är ett år gamla

 

Samtliga viner från Alan Brumont har en markerad och balanserad syra vilket ger dem en bra energi och lång lagringspotential. 

 

Passar till kraftigare kötträtter, gräddsås eller krämig potatisgratäng som tämjer de markerade tanninerna. Bouscassé och Bea är ett säkert kort!

Producenten

När Alain Brumont 1979 fick ärva familjens slott Château Bouscassé i franska delen av Baskien, var både distriktet Madiran och den lokala rödvinsdruvan Tannat okända för världens vinälskare. Idag är Alain Brumont ansedd som en av världens bästa vinmakare och hans fantastiska viner har tagit publiken med storm.

 

Han arbetade redan som 17-åring tillsammans med sin far på Château Bouscassé och drömde om att göra strålande viner av Tannat. 1980 gjorde han sina första viner på egen hand och året därpå köpte han den närliggande egendomen Château Montus. Resten är historia.

 

Genom att ge de lokala druvorna samma omsorg som etablerade vinmakare gjorde med mer namnkunniga druvor, skapade han strålande viner som kunde mäta sig med de allra största, vilket bevisades i fler blindprovningar.

 

Alain Brumont är en entusiastisk ambassadör för sin hembygd och reser världen över för att presentera sina viner och trakten de växer i. Han har genom åren köpt mer mark och idag omfattar Château Bouscassé 120 hektar där de äldsta vinstockarna är upp till 100 år gamla. Château Montus har 25 hektar vinmark i huvudsak planterad med Tannat.

 

Biologisk mångfald är ledstjärnan och man använder varken konstgödning eller bekämpningsmedel i vingårdarna. I stället har man satsat på att skapa ett naturligt ekosystem med hjälp av lokala raser av kor, får, grisar och höns, och med hjälp av jordförbättrande grödor som olika sorters bönor.

 

Med skickligt handlag har Alain Brumont lyckats tämja den tuffa druvan Tannat, och de röda vinerna från hans två egendomar har idag inte bara stor lagringspotential utan bjuder på verkliga vinupplevelser med sin komplexitet och sitt stora djup. Även de lokala vitvinsdruvorna Gros Manseng, Petit Manseng och Petit Courbu har Brumont med mästarhand höjt till absolut toppnivå.

https://www.brumont.fr/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du