Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Matassa Ace of Spades 2019

Domaine Matassa Ace of Spades 2019

Ekologisk

Frankrike, Cote de Catalans, 750 ml, 13%

Vi har haft Domaine Matassas viner i våra blandlådor från Dryckesbutiken tidigare. Men nu för första gången har vi fler viner från Tom Lubbe som vi säljer på lösflaska. Här i form av Ace of Spades. Vinet är gjort på 60% Carignan och 40% Mourvedre och druvorna kommer från en vingård med vinrankor pla ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2019

Druvor

Carignan, Mourvèdre

Smaknotering

Stor blommig doft med inslag av viol, mörka bär och liten rökig touch. Smaken är djup men juicy med finstämda tanniner, mineraldjup och aningens rökigt avslut. Lång härlig eftersmak. Natuvin från Dryckesbutiken. 

Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
15-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Vi har haft Domaine Matassas viner i våra blandlådor från Dryckesbutiken tidigare. Men nu för första gången har vi fler viner från Tom Lubbe som vi säljer på lösflaska. Här i form av Ace of Spades. Vinet är gjort på 60% Carignan och 40% Mourvedre och druvorna kommer från en vingård med vinrankor planterade 1950-1985. Vinet jäses med hela klasar i slutna tankar för att undvika extraktion (inget behov för nedpressning av kappan). Efter 4 dagars macerering pressas druvorna och slutligen lagars det på betongtankar 6 månader före tappning.

Producenten

Tom Lubbe flydde den sydafrikanska apartheidregimen med sina föräldrar som barn och tillbringade senare delen av sin barndom i Nya Zeeland. Det var också här som han gjorde sitt första vin. Efter att ha arbetat några år som flygande vinmakare på olika flottiga domäner i både nya Zeeland och Australien, växte önskan fram av att prova på att arbeta med medelhavs druvor och han lyckades få en 3 månaders praktikplats på Domaine Gauby i Calce, Roussillon. I Calce träffade Tom även Nathalie, hans nya chef's syster och han bestämde sig för att komma tillbaka säsongen därpå. Samtidigt, tillbaka i Sydafrika, startade Tom upp ett eget vineri, den legendariska "The Observatory" som ligger i Swartland och det var också, såvitt vi vet, det enda vineriet i Sydafrika som producerade naturliga viner på den tiden.

Tiden med The Observatory blev dock kort, alltför kort (men intrycket varade). Tom och Nathalie fick så småningom sin första son Jules och Tom bestämde sig därmed för att fokusera på sitt liv i Frankrike och startade upp sin Domaine Matassa med första årgång 2003. Flera år har nu passerat och vingårdar har köpts bit för bit. Sedan början på 2019 ligger Toms slott i Espira-de-l'Agly, tidigare Jolly Ferriol's hem, bara 13 kilometer från Calce, där huvuddelen av hans vingårdar finns. Idag har han 20 hektar av vingårdar i detta vilda och vackra hörn av Frankrike. Vinerna är lysande och livliga, med djup och transparens. 

Tom och Matassa har blivit en inspiratör för en hel generation nya vinmakare i den så kallade "naturvinsrörelsen".