Filtrera & anpassa

Carignan

Carignan tillhör de viktigaste druvorna i södra Frankrike. Men det är i Spanien den förmodligen har sitt ursprung och där känner vi den under namnet Mazuelo.Carignan är en av de viktigaste druvorna i den franska södern där den kan ge riktigt bra ...

Läs mer om Carignan
Dölj atlas

Mer om vin med Carignan

Carignan tillhör de viktigaste druvorna i södra Frankrike. Men det är i Spanien den förmodligen har sitt ursprung och där känner vi den under namnet Mazuelo. 

Carignan är en av de viktigaste druvorna i den franska södern där den kan ge riktigt bra viner, särskilt om druvorna kommer från gamla stockar. I Spanien har den länge gått under namnet Caiñena men sedan DNA-analys fastställt att druvan de facto är densamma som Mazuelo. 

Carignan har sitt främsta fäste i Languedoc-Roussillon och den är nio gånger vanligare i Frankrike än i Spanien. Druvsorten är högavkastande men har också hög syra, rejält färg och mycket tanniner vilket har gjort att den har varit populär som blandmaterial till Syrah, Grenache och Mourvèdre. En tendens till bitterhet har gjort att den sällan ses ensam, men det finns exempel på Carignan från gamla bush vines som kan vara enastående. 

I Languedoc-Roussillon håller den dock på att ersättas av just Syrah, Grenache och Mourvèdre. Den är också planterad i Sydvästra Frankrike men klimatet i t ex Bordeaux är för blött eftersom druvsorten gärna drabbas av mjöldagg. 

De flesta tror att druvsorten härstammar från Spanien och Aragon i nordöstra delarna av landet. Namnet Mazuelo kommer t ex från en by i Castilla y Leon och namnet Cariñena (som i Frankrike blev Carignan) kommer troligtvis från staden Cariñena i Aragon (som ju också är en kontrollerad ursprungsbeteckning DO). Just denna dubbelhet har gjort att odlarna i Catalunya eller Katalonien övergett namnet Cariñena och istället anammat Samsó. Tyvärr är det senare namnet också en synonym för Cinsault vilket spätt på förvirringen ytterligare. Därför används nu Mazuelo officiellt av de spanska myndigheterna och namnet syns allt oftare på etiketterna. 

I Rioja går den under namnet Mazuela men även där har den tappat mark (Marques de Murrieta är en av få egendomar som gör en druvren Mazuela). Allra bäst kommer den kanske till sin rätt i Catalunya och på Priorats steniga sluttningar. 

I Italien odlas den framförallt på Sardinien och kallas för Carignano, och det är samma druvsort som Bovale di Spagna också det på Sardinien. Den odlas också i Kroatien, på Cypern, i Turkiet och på Malta. I Israel är den fortfarande den tredje mest odlade blå druvsorten. 

I Nya Världen är det främst USA och Chile som har större planteringar. 

Hur smakar Carignan?

Carignan som kommer från lågavkastande bush vines brukar oftast ha en frisk och lite vild kryddig smak av mörka bär och kryddor. Som bäst är den kanske i Priorat där den kan ge riktigt täta viner med både komplexitet och kraft. I mindre skickliga händer kan den få en liten tunn och bitter smak. 

Mat till Carignan

Den kraftiga och mörka och lite bittra smaken gör sig utmärkt till kraftigare kötträtter. Gärna av vilt, lamm eller höt. 

Synonymer

Cariñena, Mazuelo, Mazuela, Samsó, Carignane, Carignan Noir, Carignano, Gragnano, Pinot Evara, Bovale di Spagna.


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du