Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Jullåda 2022

WinefindersJullåda 2022

Den ultimata jullådan? Ja det tycker i allafall vi. Vi har satt ihop 6 viner som kan förgylla julhelgen och höja middagarna ett snäpp eller två. Här finns förstås vår unika glögg signerad den danske apotekaren Daniel Capionium. TIll den gravade eller rökta laxen finns en fräsch Riesling från Tine Hu···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Smaknotering

Capionium Capionium Glögg 0 – 1 flaska.

 

I över ett år hade våra kollegor på Winefinder Vinbutik i Gentofte snackat om den - glöggen som vi bara inte fick missa. Det tog lång tid innan vi äntligen provade den då den årgångens upplaga var helt slutsåld. Men när vi väl provade Capionium hösten 2021 så blev vi golvade - det har var något extra. Något helt annat än den ofta lite sötsliskiga rödvinsbaserade glögg som vi svenskar är vana vid.


Historien om Capionium tog sin början 1999. Daniel Capion, då nyutexaminerad farmaceut, hittade ett gammalt glöggrecept efter en svensk farmaceut och bestämde sig för återskapa glöggen. Familj och vänner agerade testpanel och gensvaret från vinprovarna blev en rungande stor applåd. Sedan dess har det varit tradition i Daniels umgängeskrets att dricka denna unika glögg fram till jul. Vad som då var okänt för provningsdeltagarna var ett betydande blandningsfel hade smugit sig in i testvarianten samt att Daniel hade använt en annan tillgänglig ingrediens som saknades i den ursprungliga blandningen. Det felaktiga men utmärkta receptet anammandes naturligtvis till standard och resultatet är denna "glöggmutation" som idag kallas Capionium.Weingut Fritz Ekkehard Huff Riesling Trocken 2021 – 1 flaska.

 

Det här är Weingut Fritz Ekkehard Huffs torra riesling med en kristallklar och fräsch citrussmak - ett vin som är gjort för att vara rättframt och kul att dricka. Christine och Jeremy Huff tara druvorna från platån och foten av den berömda geologiska formationen Roter Hang där jorden är lite bördigare - vilket ger ett vin med generös frukt som mognar snabbare än vingårdsvinerna. Det är ett av de bästa rieslingvinerna under 150 kronor som vi har hittat och vinet är perfekt till fisk och skaldjur eller som en kall aperitif en fin vår- eller sommardag.


Chateau Pesquie Terrasses Rouge 2020 – 1 flaska.

 

Vinerna i Pesquiés Terrasses-serie görs på blandningar av olika druvsorter och från olika jordmåner som finns spridda över hela Chateau Pesquiés ägor i Ventoux. Terroiren och klimatet runt Mont Ventoux är exceptionellt och ger viner som förenar balans, finess och generositet. För det röda vinet så är druvorna grenache (60%) och syrah (40%) som gäller. Efter att druvorna har skördats så avstjälkas klasarna och krossas följt av femton dagars skalmaceration (för optimal färgutvinning) vilket traditionsenligt följs av en lång vila. Därefter klarnas vinet naturligt genom en serie omdragningar vid utvalda tidpunkter. På så vis undviker man filtrering så att maximalt av vinets aromer bibehålls.


Ego Bodegas Acuma 2021 – 1 flaska.

 

Kundfavoriten Acuma. Druvorna skördas för hand vid perfekt mognad, ett andra urval görs i källaren före vinfikation. Druvorna genomgår endast en försiktig press innan den temperaturkontrollerade jäsningen (max 24 C). Efter det får vinet macerera med skalet i 15 dagar, med försiktig omrörning av bottenfallet och slutligen genomförs en malolaktisk jäsning på träfat.Wynns Coonawarra Estate The Gables Cabernet Sauvignon 2019 – 1 flaska.

 

The Gables har varit en av Wynn’s signaturer under lång tid och är ett rättesnöre för australiska kvalitetsviner. Vinet kommer från små parceller med cabernet sauvignon i Coonawarra där de skördades sent på säsongen när mognaden och syran var i optimal balans. Vinet fick därefter 16 månaders lagring på en mix an nya och använda franska barriquer, hogs, vats och ståltankar. The Gables kan sparas i upp till ett decennium och gör sig väl tillsammans med den grillade maten eller smakrika grytor.Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico 2020 – 1 flaska.

 

En välkänd klassiker. Castello di Brolio Chianti Classico Riserva är gjort på till största delen Sangiovese (80%) med lite Merlot (15%) och Cabernet Sauvignon (5%). Jäsningen sker under temperaturkontroll, vid 24-27 grader, i rostrida ståltankar med 12-16 dagar lång skalkontakt. Det färdiga vinet lagras under 9 månader på två och tre år gamla Tonneau fat.

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Samlingsnamn för Winefinder temalådor och andra blandade artiklar.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du