Producentporträtt: Tedeschi Amarone

Mitt i den stora amaronehysteri som råder med nystartade firmor, framtagna specialmärken, dubiösa tillverkningsmetoder och prispress finns det ett fåtal riktigt gamla amaronefamiljer som står för trygghet, tradition och seriositet. Familjen Tedeschi - med sin 400 år långa historia i Veneto - är en av dessa familjer. Här finner du en genomgång av deras viner.
Till Winefinders Tedeschiutbud!
Tedeschi är för mig en verkligt högklassig Amaroneproducent som definieras av sin balans, rena frukt och - faktiskt - elegans. Här finns inga överkokta russintoner och mängder med socker utan enbart njutbara, lagringsdugliga och komplexa viner. (Anna Rönngren, Winefinders Chefssommelier)

I dagarna kom rykande färska poäng från vintidningen Livets Goda där de provat vår egen amaroneproducent Tedeschi. Vi blev mycket glada och stolta över de fina poängen och att Livets Goda tycker lika mycket om Tedeschi som vi! Så här säger Livets Godas chefredaktör Anders Enqvist:

”Svenskarna älskar sin amarone och ripasso och verkar ofta inte bry sig om hur vinet är bara det står Amarone eller Ripasso på buteljen. Visst uppskattar jag en riktigt bra amarone, men jag har kommit fram till att min uppfattning om hur en bra amarone ska uppföra sig skiljer sig från majoriteten av svenska vindrickare som envetet i alla år har köpt söta, sliskiga amarone med soltorkad frukt och snälla men kryddiga tanniner. Och SB har hjälpt till och spätt på detta med att konstant låta sådan här amarone dominera på hyllorna. Nedvärderar jag? Är jag föraktfull? Dryg? Snobbig eller bara dum? Förmodligen uppfattas jag så men vet ni vad, jag har blivit för gammal för att bry mig om hur andra som inte känner mig ser på mig. Familjen Tedeschi är en av de här amaroneproducenterna som har fattat grejen sedan länge och nedan följer några exempel på där jag anser att det är värt mödan att gå loss på både plånbok och vinstil. Det tycker jag också ni ska göra.”

Vill du djupdyka i distriktet Amarone och dess distrikt - läs vårt blogginlägg om regionen här. För att fira detta finner du nedan en presentation över Tedeschi's olika viner.

 

Capitel Tenda Soave Classico 2017

Ren och fruktig soave med aromer av mandel, äpplen, citrus och en lätt kryddighet. Kroppen är medelfyllig med en välbalanserad syra, varm frukt och en välbalanserad helhet. Detta vin kommer från druvor skördade i det gamla originaldistriktet för Soave-viner: Monteforte d’Alpone. Jordmånen här består av vulkaniska lerjordar och rankornas snittålder är 20 år. Vinet består av 100% garganega som skördas i slutet av augusti och början av september. Druvorna pressas, får en snabb skalmaceration och genomgår malolaktisk jäsning. Vinet lagras därefter i fyra månader på ståltankar innan det buteljeras. Denna klassiska Soave passar fint som aperitif eller till fisk och skaldjur. (Från 163 kronor)

90 Livets Goda-poäng: "Maritimt med vegetal sälta tillsammans med mogen citrusfrukt, violblommighet, småsandig silkighet i det mineraliska samt bra krydda i finish som ger en fin punsh i snärten. Dock saknas lite frukt i efterspelet för att sätta pricken över i:et. Men en hygglig soave med edge och rustika drag är det."

 

Capitel Nicalò Appassimento 2016

En stor doft med aromer av svarta vinbär, mörka körsbär, ek, tobak och örter. Smaken är kraftfull med tydliga tanniner och en fruktigt och kryddigt avslut. Druvorna till detta vin kommer från kullarna kring Maraine i hjärtat av Valpoliciella. Att vinet är gjort på Appassimento-metoden innebär att man använt sig av metoden att torka druvor (som vid tillverkning av Amarone, Ripasso och Recioto). Denna apassimento är en blend av 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara och dindarella. Druvorna torkades i ungefär en månad och tappade under denna tid ca 8-10 % av sin vikt - denna process koncentrerar smaken i druvorna (metoden kan jämföras med Amarone där druvorna torkas i tre månader och förlorar 30-40 % av sin vikt). Vinet lagrades därefter i slavonisk ek i 1,5 år innan buteljering. Ett kraftfullt vin som passar bra till kraftfullare rätter med mycket smak. (Från 195 kronor)

 

Capitel San Rocco Ripasso 2016

Ett kraftfullt vin med aromer av körsbär, jordgubbar, örter, tobak och kryddor. Smaken är fyllig men med en pigg syra som ger vinet fräschör. Fruktig och kryddig eftersmak. Druvorna till detta vin kommer från kullarna kring Maraine i hjärtat av Valpoliciella. Att vinet är gjort på Ripasso-metoden innebär att man använt sig av metoden att torka druvor (som vid tillverkning av Amarone och Recioto). Det är en teknik där man adderar extra smak och alkohol till ett vanligt Valpoliciella-vin genom att återjäsa den unga valpoliciellan tillsammans med de opressade druvskalen från amaronedruvor. Denna ripasso är en blend av 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara och dindarella. Vinet lagrades i slavonisk ek i sex månader innan buteljering. Ett kraftfullt vin som passar bra till kraftfullare rätter med mycket smak. (Från 209 kronor)

92 Livets Goda-poäng: "Ripasso klingar oftast inte upphetsande då det under flera år drällt av sötklibbiga och ”folkliga” (hm…) exemplar på SB. Men vi vet ju alla att det finns annan bra ripasso därute och det här är en sådan. Maritima örtvindar från eukalyptus och viol, mörka körsbär och vinbär i fruktgrytan försiktigt kryddad med tobaksblad och kummin. En stram, stensandig mineralitet centrifugerar sötman och fästet är distinkt och elegant i gom. Avslutet är långt med bibehållen fruktighet. Ett väluppfostrat bra och gott vin som ger Ripasso ett gott rykte."

 

Valpolicella Superiore 2016

Doften är friskt fruktig med toner av körsbär, vinbär och örter. Kroppen är medelfyllig med en pigg syra, mjuka tanniner och ett fruktigt avslut. Vinet görs enligt familjen Tedeschis ledord; struktur, elegans och delikata aromer. Druvorna kommer från vingårdar i Mezzane och Tregnano där jordmånen främst består av lera och kalksten av morainiskt ursprung. Rankornas snittålder är 25 år och består av en blend av 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% molinara, rossignola, negrara och dindarella. Druvorna skördades i slutet av september och början av oktober. Vinet lagrades därefter i ett år på slavonisk ek. Ett klassiskt italienskt vin som kommer att sitta som handen i handsken med klassisk italiensk mat. (Från 154 kronor)

90 Livets Goda-poäng: "En snygg sak där legeringen av eukalyptus, basilika, rosmarin, solmogna körsbär och örter tillsammans med vinbär och nypon ger en komplex och snygg fruktbild. Syrligt stram men överton på transparens i strukturen ger en försiktigt och tillgänglig smakstruktur. Fin ursprungskänsla i skönt avslut med krydda och fräschör."

 

Amarone della Valpolicella 2014

Ett kraftfullt, koncentrerat men samtidigt elegant vin med toner ba mörka körsbär, mogna jordgubbar, välintegrerad ek, kryddor, choklad, örter och torkade löv. Smaken är fyllig men balanserad med en pigg syra och en lång eftersmak. Druvorna till detta vin består av 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara, och dindarella, som plockats i området kring Mezzane och Tregagno. Druvorna kommer från olika vingårdslägen som alla valts ut för att bidra med sin egen unika karaktär. Druvorna som skördats fick ligga i 4 månader i kontrollerade tork-rum där vätskan i druvorna dunstade och lämnade kvar små, koncentrerade, russinliknande druvor som därefter kunde pressas. Efter alkoholjäsningen lagrades vinet i 3 år på slavonisk ek och därefter i ytterligare 6 månader på flaska innan det släptes på marknaden. En klassisk amarone som avnjuts väl till rött kött och vällagrade ostar. (Från 479 kronor)

94 Livets Goda-poäng: "En slank men edgie amarone med kraft och sköna attribut i den mörka frukten. Vi förnimmer den producenttypiska örtigheten med tillhörande mint- och eukalyptus. Frukten är ung och rent torkad med svartpepparkrydda i bären. En stram mineralisk attityd ger balans, elegans och fräschör i sötman. En ursnygg amarone som stolt visar hur bra denna vintyp kan vara."

 

 

Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2012

Tedeschi's prestigevin! Ett rikt, koncentrerat men samtidigt elegant vin med toner av mörka körsbär, mogna jordgubbar, välintegrerad ek, kryddor, choklad, örter och torkade löv. Smaken är fyllig men balanserad med en pigg syra och en lång eftersmak. Druvorna till detta vin består av 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara, dindarella, croatina and forselina. Monte Olmi är en så kallad Single Vineyard belägen i Pedemonte di Valpolicella i hjärtat av det ursprungliga Valpolicelladistriktet. Vingården är enbart 2,5 hektar stor och ligger i syd-västlig exponering i terasser. Druvorna som skördats fick ligga i 4 månader i kontrollerade tork-rum där vätskan i druvorna dunstade och lämnade kvar små, koncentrerade, russinliknande druvor som därefter kunde pressas. Efter alkoholjäsningen lagrades vinet i 3-4 år på slavonisk ek och därefter i ytterligare 6 månader på flaska innan det släptes på marknaden. En klassisk amarone som avnjuts väl till rött kött och vällagrade ostar. (Från 739 kronor)

96 Livets Goda-poäng: "En amarone med helt rätt attribut! Balanserad eukalyptus i det återhållsamma vegetala inslaget, dov, mörk, syrlig frukt med tobaksflirt i struktur. Rik sötma men en stark mineralitet i den steniga jordmånen ger just denna sötma elegans och finess och håller även det solmogna och russintorkade fräscht och stiligt. Här finns ett bra tuggmotstånd och åldringspotential även om vi hulkar i oss vinet med stor förtjusning redan idag. Sammanfattat en amarone på riktigt med elegans, stringens, precision och fräschör. Förbaskat bra och gott!"