Filtrera & anpassa

Viner från Tjeckien

Tjeckien är ett land som ofta förknippas med öl, men landet har också en växande vinindustri med en lång och rik historia. Vinodlingar i Tjeckien går tillbaka till medeltiden, men under kommunisttiden minskade produktionen drastiskt. Efter 1989 har ...

Läs mer om Tjeckien
Dölj atlas

Mer om vin från Tjeckien


Tjeckien är ett land som ofta förknippas med öl, men landet har också en växande vinindustri med en lång och rik historia. Vinodlingar i Tjeckien går tillbaka till medeltiden, men under kommunisttiden minskade produktionen drastiskt. Efter 1989 har dock produktionen ökat igen och idag produceras vin i alla regioner i landet.

Vinerna i Tjeckien är kända för sin höga kvalitet och unika smak, tack vare de speciella klimatförhållandena och jordmånen i landet. De mest kända druvorna som odlas är vitt vin från druvan Grüner Veltliner och rött vin från druvan Saint Laurent. Andra vanliga druvor inkluderar Riesling, Chardonnay, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon.

Tjeckien har flera viktiga vinregioner, varav den största är Moravia, som ligger i den östra delen av landet. Här odlas de flesta av Tjeckiens druvor och vinproduktionen är högst. Andra vinregioner inkluderar Bohemia, som är den äldsta vinregionen, och Silesia, som ligger längst i norr.

En av de mest unika aspekterna av Tjeckiens vinindustri är användningen av traditionella vinfat gjorda av stora ekfat, kallade 'kvevris'. Dessa fat används för att lagra vin och tillför en speciell smak och karaktär till vinet.

Tjeckien har också ett brett utbud av mat som passar bra till vinet, såsom den traditionella gulaschen, grillade kött och olika ostsorter. En annan populär maträtt är 'svícková', som består av oxkött med gräddsås och surkål.

Sammanfattningsvis är Tjeckien ett spännande mat- och vinland med en lång historia och hög kvalitet på vinerna. Landet har flera vinregioner och en unik användning av traditionella vinfat, vilket ger vinet en speciell karaktär och smak. Dessutom finns det många läckra maträtter som passar utmärkt till vinet, vilket gör Tjeckien till en idealisk destination för alla som vill upptäcka nya smaker och kulinariska upplevelser.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du