Filtrera & anpassa

Viner från Navarra, Spanien

Norr om Rioja ligger regionen Navarra DO, Denominacin de Origen, som också är ett eget vindistrikt med en egen DO. Vingårdarna ligger på Pyrenéernas sluttningar och här har det odlats vin i över 2000 år. Området hade en storhetstid fram till och med ...

Läs mer om Navarra i Spanien
Dölj atlas

Mer om viner från Navarra


Norr om Rioja ligger regionen Navarra DO, Denominación de Origen, som också är ett eget vindistrikt med en egen DO. Vingårdarna ligger på Pyrenéernas sluttningar och här har det odlats vin i över 2000 år. Området hade en storhetstid fram till och med mitten av 1800-talet men mjöldaggsepedemin på 1850-talet och senare också vinlusens utbredning lyckades nästan helt förstöra vinnäringen.

1933 skapades DO Navarra och framåt 1980-talet kom återuppbyggnaden igång på allvar och man började lägga om produktionen från bulk- till kvalitetsviner. I Navarra finns också en önologisk forskningsstation för vinodling och vinframställning (önologi eller oenologi är ju läran om vin) som varit bidragande i utvecklingen.

Området påverkas både av Atlanten (Biscayabukten), Pyrenéerna i nordöst och floden Ebro som rinner genom distriktet, vilket skapar ett tempererat klimat som kombinerar maritima och kontinentala influenser.

Den stora variationerna i jordmån och klimat gör att man har delat in Navarra i fem underområden. Baja Montana i nordost, Valdizarbe i norr, Tierra Estella väster om Valdizarbe, Ribera Alta i de centrala delarna norr om Ebro och Ribera Baja i söder nedanför floden. En liten del av Navarra är faktiskt klassificerad som Rioja DOC.

Druvor till röda viner och rosé står för 95 procent av all planterad yta men allt fler gröna sorter håller på att planteras. Länge dominerade rosévinerna - rosados - på garnacha men idag är tempranillo den mest planterade druvan följt av garnacha, cabernet sauvignon, merlot, graciano och mazuelo. De vita görs mestadels av viura, chardonnay och garnacha blanca.

Vinerna påminner en hel del om de i Rioja men de har kanske inte riktigt samma intensitet eller finess.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du