Filtrera & anpassa

Viner från Extremedura, Spanien

På gränsen mot Portugal i Spaniens östra delar ligger Extremadura som är en av landets 17 självbestämmande regioner och en av de mest glesbefolkade. Regionen är avskuren från Andalucia i söder via Sierra Morena och från de centrala delarna och ...

Läs mer om Extremedura i Spanien
Dölj atlas

Mer om viner från Extremedura


På gränsen mot Portugal i Spaniens östra delar ligger Extremadura som är en av landets 17 självbestämmande regioner och en av de mest glesbefolkade. Regionen är avskuren från Andalucia i söder via Sierra Morena och från de centrala delarna och Castilla y Léon av Sierra de Gata. Här är klimatet kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar i norr och mer medelahavsaktigt i söder.

Extremadura är kanske mest känt för sin skinka - Jamon Ibérico och de svarta grisar som ger oss pata négra. Vinindustrin är emellertid lika gammal här som i många andra delar av landet men det mesta har producerats för inhemsk konsumtion.

1999 fick emellertid Extremadura sin första och enda DO - Ribera del Guadiana - som fått namn av floden Guadiana som går igenom distriktet. Här finns sex zoner eller områden där Tierra de Barros står för över 80 procent av planteringarna och återfinns i de södra delarna av Extramedura. Det är också den viktigaste delen när det gäller kvalitet. Distriktet är hett och torrt och är mest känt för sina röda viner på tempranilla, garnacha och cabernet sauvignon.

De andra fem är Montánchez i norra delen av DO Ribera del Guadiana med ett kontitental klimat, där man gör friska viner på druvan borba (welschriesling), Cañamero i nordöstra delen av DOn som också specialiserat sig på vitt vin men på druvsorten alarijen, Ribera Baja i den västra delen mot Portugal som också gör mest vitt på cayetena, Ribera Alta i de mellersta delarna som gör både rött och vitt på tempranillo och alarijen och slutligen Mantanegra i söder som också gör både rött och vitt.

Många av odlingarna ligger på relativt hög höjd (upp emot 640 meter över havet) något som har en tempererande effekt under heta sommarmånader.

Tempranillo är den klart dominerande druvsorten i Extremadura. Men här finns också en hel del cabernet sauvignon, merlot, syrah, garnacha, bobal, viura, verdejo och chardonnay. Viner som inte görs som DO Ribera del Guadiana säljs oftast som Extremadura VT. Extremadura är också en av regionerna som tillåts göra DO Cava.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du