Filtrera & anpassa

Viner från Domaine du Pelican

Marquis dAngervilles är för de flesta känd som en av auktoriteterna i Bourgogne, men som den visionära producent man är har man expanderat sina marker och blickat mot rurala regionen Jura. Guillaume dAngervilles ögon föll på just Jura eftersom han ...

Läs mer om Domaine du Pelican
Dölj atlas

Mer om viner från Domaine du Pelican

Marquis d’Angervilles är för de flesta känd som en av auktoriteterna i Bourgogne, men som den visionära producent man är har man expanderat sina marker och blickat mot rurala regionen Jura. Guillaume d’Angervilles ögon föll på just Jura eftersom han såg vinernas kvalitet och områdets utvecklingspotential - hans mål har aldrig varit att skapa bourgogneviner i Jura utan att istället skapa viner som är ursprungstypiska för området. Idag äger man 10 hektar mark här. Man använder främst stora gamla foudres för de röda vinerna och 500-litersfat för de vita. De vita vinerna görs i upptoppad stil, så kallad "ouillé”. 

Pelikanen är en vanlig symbol i området och syns också i staden Arbois stadsvapen. Det sägs att den tyskromerska kejsaren Maximilian reste genom regionen på 1500-talet med sin samling av sällsynta djur. Hans mest prestigefyllda djur var en pelikan som tragiskt nog dog i just Arbois - efter detta fick byborna tillåtelse att hedra pelikanen genom att inkorporera den i stadsvapnet.

Franska vinregionen Jura är en gammal region med lång tradition - industriella revolutionen har aldrig riktigt satt sitt grepp i området och man gör vin ”som man alltid har gjort det”. Efter att ha fallit i glömska för den större publiken har Jura på senare år äntligen börjat röna ett intresse hos den vinintresserade skaran. I Jura är utbredningen av traditionellt och ekologiskt odlade viner med få tillsatser en regel snarare än ett undantag. I Jura görs främst röda viner på druvsorterna pinot noir, trousseau och plousard samt vita viner på chardonnay och savagnin. När det kommer till vita viner talar man ofta om stilskillnaden för viner som är gjorda ”ouillé” (upp-toppade) och ”sous voile” (ej upp-toppade). Vad är då skillnaden? Sous Voile innebär att ekfaten inte toppas upp med vin ända upp till bredden vilket lämnar vinet i kontakt med en stor andel syre. Kontakten med syre innebär att en naturlig oxidering uppstår. Med tiden bildas ett jästtäcke (flor) på ytan vilket skyddar vinet från ytterligare oxidering och hjälper till att konservera vinet. Ouillé innebär motsatsen till sous volile: här toppas ekfaten helt fulla med vin vilket innebär minimal kontakt med syre. Vinerna blir mer burgundiskt fruktdominerade i stilen snarare än oxiderade. Ett måste för vinälskaren!


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du