Filtrera & anpassa

Viner från Domaine des Bosquets

Domaine des Bosquets har djupa historiska rötter i Gigondas. Den nämndes första gången som en vingård 1376. Bosquets betyder en trädbevuxen lund, vilket är ett passande namn för många av de vingårdar man hittar högt upp i Dentelles - isolerade och ...

Läs mer om Domaine des Bosquets
Dölj atlas

Mer om viner från Domaine des Bosquets

Domaine des Bosquets har djupa historiska rötter i Gigondas. Den nämndes första gången som en vingård 1376. Bosquets betyder "en trädbevuxen lund", vilket är ett passande namn för många av de vingårdar man hittar högt upp i Dentelles - isolerade och omgivna av skog och buskar. De äldsta bevarade byggnaderna på fastigheten, byggda 1644 består av ett försvarstorn, skyddande murar och en solid byggd provensalsk bondgård. År 1674 ärvdes godset av familjen Chauvet, som drev egendomen i många generationer. På 1800-talet gick gården genom Eugène Raspails händer, som omorganiserade många av vingårdarna och terrasserade delar av dem. 1961 upptäckte Gabriel Meffre att Domaine des Bosquets var till salu. Motiverad av godsets potential och historia och hans kärlek till sin fru Juliette, en ättling till familjen Chauvet, köpte han Domaine des Bosquets för att få tillbaka det till familjen.


Fastigheten Gabriel och Juliette hade köpt var i förfall. Det tidigare arbetet av Eugène Raspail var oavslutat men i hans fotspår slutförde de omorganisationen av vingårdarna, framför allt avslutade terrasserna som skilde två vingårdsplatser som skulle bli La Colline och Le Plateau. Många av de vinstockar som finns idag på Domaine des Bosquets planterades av Gabriel och Juliette. När Gabriel dog 1987 gick Domaine des Bosquets över till hans dotter Sylvette och Sylvettes son Laurent Brechet. 1995 byggde Laurent ett jäsningsrum och källare på Domaine des Bosquets – innan dess skickades druvorna till Gabriel Meffres négoce-verksamhet i Gigondas och jästes och lagrades på Château de Vaudieu i Châteauneuf-du-Pape.


Det senaste kapitlet i Domaine des Bosquets historia började 2010 när Julien Brechet, Laurents yngre bror, tog över fastigheten. Utan teknisk träning skickade Laurent honom till Château de Pibarnon i Bandol för att påbörja sin utbildning innan han avslutade sina informella studier på Château de Vaudieu. Julien anser att 2015 är hans första oberoende årgång. Medan Philippe och Laurent var tillgängliga för att svara på frågor lämnades han i stort sett på egen hand. 


Under Juliens ledning och assisterad med en liten personal på sex anställda har Julien börjat kartlägga sina terroirer genom noggranna studier och mikrovinifiering. Det finns sju platser som Julien odlar: Jasio, La Colline, Le Plateau, Les Bosquets, Roche, Les Routes och Les Blânches. Hans 26 hektar ligger främst i Gigondas, med några hektar i Beaumes-de-Venise och Sablet. Den huvudsakliga druvsorten är Grenache (70%), med 20% Syrah, 8% Mourvèdre och 2% Cinsault med små procentandelar av andra både röda och vita sorter. Sedan 2015 har han börjat konvertera fastigheten till certifierat ekologiskt jordbruk med målet att även få gården biodynamiskt odlad.


Medelåldern på vinstockarna är 50 år och jordmånen sträcker sig (Julien har kartlagt 14 olika terroirer) från sand till olika grus och typer av lera – varav några är ganska kritiga. Den genomsnittliga skörden är 23 hl/ha för vinstockar avsedda för deras Gigondas village, medan den sjunker till så lågt som 15 hl/ha för vissa av vingårdsvinerna. Skörden sker manuellt för att säkerställa ett strikt urval av frukt, och jäsning sker nu helt med inhemska jästsvampar. Efter sina jordbruksförändringar har Julien märkt bättre stammognad vid skörd och använder upp till 30 % hela kluster. Hans Gigondas-viner lagras i två vintrar på franska ekfat som sträcker sig i storlek från 228L till 23HL. Han föredrar kryddade fat framför nya och lagrar sina vingårdsviner i helt neutral fransk ek.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du