Mer om viner från Castell d´Encus
Castell d'Encus är en av de mest intressanta producenterna i Spanien just nu. Egendomen startades av vingurun Raül Bobet som länge jobbade som vinmakare hos Torres. Men Raül Bobet ville göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och började titta sig runt efter bra vinmarker i bl a Catalonia och Pyréeneerna. Han fann vad han sökte i Costers del Segre och Castell d'Encus.
Egendomens vinmarker ligger på mellan 850 och 1000-meters höjd över havet och man har gjort vin i området sedan mitten på 1100-talet (då av lokala munkar). Egendomen är idag på 95 hektar men det är bara 24 hektar som är planterade med vinstockar - resten är skog och så kommer det att förbli för att hålla liv i den biologiska mångfalden.
Ända sedan starten har Raül och teamet jobbat biodynamiskt i vingårdarna - i stort sett utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Man använder sig av neutrala jäs- och lagringskar som gamla ekfat och rostfritt stål, men också de ursprungliga stenkaren som karvades ut i bergen av munkarna på 1100-talet (och vars kretslopp funkar med hjälp av tyngdlagen). Man försöker också medvetet hålla nere tillsatsen av svavel till ett minimum - allt för att göra så naturliga viner som möjligt.
Castell d'Encus odlar cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, petit verdot, sauvignon blanc, riesling, semillon och albariño som växer på mager kalkrik ler-lössjord.