Filtrera & anpassa

Viner som kommer från Madeira

Om det är något vin som kan tävla med portvinet om att vara Portugals mest berömda vin så är det Madeira - världens kanske mest långlivade vin. Ön ligger utanför Marockos kust 100 mil från Portugal och tempereras av Golfströmmen och har därför ett ...

Läs mer om Madeira i Portugal
Dölj atlas

Mer om viner från Madeira


Om det är något vin som kan tävla med portvinet om att vara Portugals mest berömda vin så är det Madeira - världens kanske mest långlivade vin. Ön ligger utanför Marockos kust 100 mil från Portugal och tempereras av Golfströmmen och har därför ett behagligt maritimt klimat.

Vinodlarna på ön har valt att direkt omfamna de nya EU-bestämmelserna vad gäller kontrollerat ursprung. DOC har blivit DOP (Denominação de Origem Protegida) och Vinho Regional har blivit IGP (Indicacoes Geograficas Protegidas). Här finns två DOP-områden: DOP Madeira och DOP Madeirense - den första för starkviner och den andra för bordsviner. Dessutom finns en regional beteckning för bordsviner kallad IGP Terras Madeirenses.

Viktigast är förstås starkvinerna som görs i flera olika stilar - från torrare till överdådigt söta. Precis som med portvinet använder man vinsprit för att avstanna jäsningen i de söta varianterna medan man för de torrare varianterna tillsätter vinspriten efter att vinerna jäst färdigt (som med sherry). Då får man ett starkvin som antingen är torrt, halvtorrt, halvsött eller överdådigt sött. Därefter följer den speciella process som ger madeiravinerna den där extra lite brända karaktären - estufagem. Vinerna hettas upp till 35-50 grader under en längre tid (antingen genom värmeslingor eller - för viner av bättre kvalitet - naturligt upphettade av solen).

Tinta negra mole är den vanligaste druvsorten för madeira och vinerna kategoriseras efter söthetsgrad och ålder. De bättre vinerna är gjorda på fyra andra druvsorter som också fått ge namn åt fyra vintyper. Dessa är: Sercial (som är den torraste och lättaste madeiran med frisk syra), Verdelho (som ger något fylligare vin med viss sötma), Bual/Boal (som ger smakrika lite robusta och söta viner) och slutligen Malvasia/Malmsey (som är den sötaste och fylligaste av vinerna).

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du