Filtrera & anpassa

Viner från Lambrusco, Italien

Frågan är om det ären druva, ett vin eller ett område Lambrusco görs i många olika stilar och även om det har fått rykte om sig som en festlig bubblande törstsläckare så kan det vara ett fantastiskt matvin till exempelvis både pasta och pizza. ...

Läs mer om Lambrusco i Italien

Vi har tyvärr inga viner från den angivna regionen/distriktet, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om viner från Lambrusco


Frågan är om det är en druva, ett vin eller ett område? Lambrusco görs i många olika stilar och även om det har fått rykte om sig som en festlig bubblande törstsläckare så kan det vara ett fantastiskt matvin till exempelvis både pasta och pizza. 

Lambrusco är ett vin, eller egentligen flera olika vintyper, som görs i flera områden nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna och runt Modena men även i ett litet distrikt längre norrut i Lombardiet. Länge, åtminstone fram till 1980-talet och början av 1990-talet, var det mest känt som ett enkelt lätt lite sött bubblande vin som kunde vara vitt, rött eller rosa och var lite festligt. Men på senare år har Lambrusco åter kommit i blickfånget som ett av vinvärldens mer spännande viner både som seriöst matvin men också som en fräsch törstsläckare inom naturvinsrörelsen - ett vin de soif. Men vinet har en historia som åtminstone går tillbaka till Romarriket. 

En familj med druvor
Lambrusco görs på en familj av druvor som alla går under namnet Lambrusco (totalt 9 olika) varav de viktigaste är Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Maestri, Lambrusco Marani, Lambrusco Montericco, Lambrusco Salamino, och Lambrusco Sorbara.

För att göra saken ännu mer komplicerad så har många av distrikten delvis också tagit namn från druvsorterna. 

De viktigaste är: 
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC, är det minsta distriktet söder om Modena som ska innehålla druvsorten Grasparossa till 85 procent. Detta vin görs ofta i en torr och lite mörkt fylligare stil. 

Lambrusco di Sorbara DOC, som ligger norr om Modena och anses göra några av de allra bästa vinerna som är lättare och elegantare i stilen. Detta vin får göras på Sorbara och Salaminodruvor varav minst 60 procent ska var Sorbara.

Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC som ligger en dryg mil väster om byn Sorbara. Vinerna härifrån ska innehålla minst 90 procent av druvsorten Salamino och ger oftast ett vin som är lättare och ljusare I smak och färg och görs i både torra och söta stilar. Namnet Salamino kommer av att druvorna växer i klasar som liknar en salami. 

Lambrusco Mantovano DOC är det enda distriktet som ligger utanför Emilia-Romagna i Mantua Lombardiet. Stilen är oftast torr eller halvtorr.

Lambrusco Reeggiano DOC är den största underkategorin och kanske den beteckning som blivit mest synlig utanför Italien. Vinet kan göras på någon eller några av druvsorterna Maestri, Marani, Montericco och Salamino och det är även tillåtet att tillsätta 15% Ancellotta.

Hur görs Prosecco?
Majoriteten Lambrusco görs med hjälp av tankjäsning (Charmatmetoden), dvs en andra jäsning på slutna trycktankar för att vinet ska bli lätt bubblande eller frizzante. Men det är också tillåtet att göra vinet med hjälp av den traditionella metoden (en andra jäsning på flaska) eller methode ancestrale (där vinet tappas på flaska innan det jäst klart). 

Hur smakar det?
Lambrusco har ett rykte av att vara ett sött och lite sliskigt vin men det är något som inte alltid stämmer och idag är det lättare än någonsin att hitta torrare varianter. De flesta har ändå lite restsocker kvar i vinet även om det också görs helt torra varianter. Röd Lambrusco kan vara allt från ljust rosa till purpurfärgad och smaka av röda bär som jordgubbar, hallon och körsbär men också kryddor, blommor (violer) och mineraler. 

Vit och rosa lambrusco är i regel lite sötare med inslag av melon och tropisk frukt. 

Att äta till
Röd Lambrusco är ett riktigt matvin och passar förstås utmärkt till det lokala köket i Emilia Romagna. Prova det gärna till plockmat som parmaskinka och olika ostar eller som dryck till pizza, pasta och eller grillad fågel. Tumregeln är förstås att ju kraftigare och torrare vin desto bättre är den till kraftigare maträtter. 

Vit och rosa Lambrusco är kanske allra bäst som sällskapsdryck men mer seriösa varianter kan också vara utmärkta till mat. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du