Filtrera & anpassa

Vermentino

Vindruvan Vermentino är en fräsch och fruktig druva som ursprungligen kommer från Italien och främst odlas längs med kusten i regionerna Toscana och Sardinien. Denna druva har dock också blivit populär på andra platser runt om i världen, som ...

Läs mer om Vermentino

Vi har tyvärr inga viner av den angivna druvan, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om vin med Vermentino

Vindruvan Vermentino är en fräsch och fruktig druva som ursprungligen kommer från Italien och främst odlas längs med kusten i regionerna Toscana och Sardinien. Denna druva har dock också blivit populär på andra platser runt om i världen, som exempelvis i Frankrike, Spanien och Australien.

Vermentino odlas i flera länder runt medelhavet men du hittar den främst i Italien och södra Frankrike samt på Korsika och Sardinien. Druvsorten har en tendens att trivas bäst i varma och torra klimat med närhet till havet. I Frankrike kallas den Rolle i Provence och i Ligurien går den under namnet Pigato och i Piemonte dyker den upp under namnet Favorita. 

Druvorna mognar sent och trivs på soliga sluttningar och kalkstensjordar. Detta resulterar i en vin som är lätt, friskt och fruktigt med inslag av citrus, gröna äpplen och en viss kryddighet. Vermentinoviner har en hög syra och är oftast torra, vilket gör dem till en perfekt följeslagare till lättare maträtter.

Beroende på var den odlas får den lite olika uttryck. I Ligurien görs den ofta i en frisk, saltstänkt och mineralig stil. I Cinque Terre växer den tillsammans med Bosco och Albarola och kan vara helt torr eller söt (som passito - eller ett vin gjort på torkade druvor). 

Lite längre söderut vid den Toscanska kusten i Bolgheri där klimatet är varmare och där vinet ofta får både skalkontakt och lagring på ekfat blir uttrycket rikare, mer komplext och fylligare. 

På Sardinien är Vermentino öns viktigaste gröna druva och vinerna särskilt kända och uppskattade för sin förmåga att matcha den rika lokala matkulturen. Här serveras Vermentino ofta till fisk- och skaldjursrätter, men även till lokala ostar och traditionella kötträtter. Vinet har blivit en symbol för Sardinien och dess kustkultur, och många vinmakare i regionen satsar på att producera högkvalitativa Vermentinoviner antingen under Vermentino di Sardegna eller den Vermentino di Gallura. 

Situationen är liknande på Korsika där den också är den viktigaste gröna druvsorten. 

Du hittar den också i Provence i bl a Bellet och du hittar den också i t ex Kalifornien. 

Så smakar Vermentino

Vermentino görs i en mängd olika stilar från lätta friska och mineraliga viner med fokus på friska äpplen och citrus till mer komplexa och fatlagrade varianter som ofta får blommiga och smöriga inslag. Den är i grunden en ganska aromatisk druva med inslag av bra syra och smaker av grön frukt (lite som Sauvignon Blanc). De söta vinerna som är gjorda på torkade Vermentino-druvor får inslag av torkade frukter. 

Mat till Vermentino

Tack vare dess höga syra är Vermentinon en idealisk matchning till fisk- och skaldjursrätter, speciellt till grillad fisk, hummer och ostron. Dessutom passar vinet utmärkt till sallader, rätter med vitt kött och vegetariska rätter som serveras med fetaost eller mozzarella. Vermentino är också utmärkt som aperitifvin och kan serveras tillsammans med lättare aptitretare.

Sammanfattningsvis är Vermentino en härlig vindruva som producerar ett lätt och fruktigt vin med hög syra och fina citrus- och äpplearomer. Vinet passar utmärkt till lättare maträtter, särskilt fisk och skaldjur, men också till vegetariska rätter och som aperitif. Om du är på jakt efter en frisk och fräsch dryck att njuta av till middagen eller en sommarkväll, är Vermentino ett utmärkt val.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du