Filtrera & anpassa

Scheurebe

Det är en druva som få kommer i kontakt med i Sverige men som verkligen förtjänar sin plats i rampljuset. Om du inte tror oss så lyssna på Jancis Robinson.Du kanske aldrig har hört talas om den men Scheurebe, eller kort och gott Scheu eller Sämling ...

Läs mer om Scheurebe
Dölj atlas

Mer om vin med Scheurebe

Det är en druva som få kommer i kontakt med i Sverige men som verkligen förtjänar sin plats i rampljuset. Om du inte tror oss så lyssna på Jancis Robinson. 

Du kanske aldrig har hört talas om den men Scheurebe, eller kort och gott Scheu eller Sämling 88, är en druvsort som varit ganska vanlig i framförallt Rheinhessen i Tyskland. Den skapades av Georg Scheu 1919 vid forskningsstationen Alzey och var ett tag väldigt populär framförallt när det gäller att göra söta vita viner. Men på senare år har den tappat mark. 

Det är synd för Scheurebe har verkligen potentialen att göra riktigt bra viner, särskilt om de görs helt torra. Eller som Jancis Robinson, vinvärldens druvdrottning, säger 'the decline is disappointing given the high potential quality of dry and sweet Scheurebe wines.' Druvsorten är en korsning av Riesling och en annan okänd druvsort. Länge trodde man att den var en korsning mellan Riesling och Silvaner men det har visat sig vara felaktigt. 

Scheurebe har dock mycket av Rieslingdruvans karaktär med en rejäl fräschör och friskhet samt en mineralig och läskande smakrikedom. Den har också inslag som påminner om Sauvignon Blancs aromatiska sida med lite gröna och peppriga toner. Och viner på druvsorten vinner dessutom på lagring.

Förutom i Rheinhessen så odlas Scheurebe även i Pfalz, ?-sterrike och den finns även Schweiz, British Columbia, Canada och på Nya Zeeland. 

Hur smakar Scheurebe?

Torra vita viner gjorda på Scheurebe har en lätt frisk och fräsch smak av gröna frukter (citrus, lime och druvor) och ofta även inslag av grapefrukt och svarta vinbär. Den kan ha en lite grön aromatisk ton som påminner om torra viner gjorda på Sauvignon Blanc. Görs vinet sött, på sent skördade eller botrytiserade druvor som blir det blommigare och fylligare i smaken.

Mat till Scheurebe

Vita viner på Scheurebe kan med fördel drickas som aperitif men dess fräschör gör också att den lätt matchar en mängd olika maträtter. Allt från tapas och charkuterier till smakrika och gräddiga fiskrätter. Scheurebe är också en favorit när det gäller skaldjur. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du