Mer om vin med Pinotage
Pinotage är en blå druvkorsning av Cinsaut (eller Cinsault) och Pinot noir och skapades i Sydafrika 1925 av Sydafrikas första professor i vinodling, Abraham Izak Perold. Han ville skapa en druva som var lättare att odla än Pinot noir, med karaktär av Hermitage, som Cinsaut kallades i Sydafrika.
Professorn planterade fröna i sin vingård, men lämnade både dem och universitetsvärlden i vilken han verkade, varpå vinrankorna glömdes bort. Lyckligtvis tog Perolds efterträdare hand om dem och så småningom fick de namnet Pinotage.
Vinrankorna växte och frodades och det första röda vinet på Pinotage gjordes 1941. Samma år planterade man fler Pinotage-rankor på Kanonkop Estate. På 60-talet gjorde vinerna succé flera år i rad på Cape Wine Show vilket ledde till att fler planterade druvan i sina vingårdar.
Pinotage visade sig vara en lättodlad druva som mognar tidigt och har naturlig motståndskraft mot vanliga sjukdomar. Däremot gav den inte större skördar, vilket ledde till att många vinodlare drev vinstockarna till att överproducera - något som alltid får negativa konsekvenser för kvaliteten på vinet.
Efter att apartheidregimen föll och världen avslutade sina embargon av Sydafrikanska varor, blev druvan mycket populär, inte minst i Sverige, för de aromatiska, lättdruckna viner den kunde ge. Mellan 2007 och 2017 ökade den internationella efterfrågan på Pinotageviner rejält, ett tag var det mycket populärt med Pinotageviner som framhävde druvans kaffearomer med hjälp av fatlagring och hårt rostade ekchips - så kallade Coffee Pinotage. Många vinkännare kritiserade också druvan för att ge viner som hade en lite godisaktig ton och inslag av marshmallows (aceton och nagellacksborttagningsmedel).
Samtidigt började många sydafrikanska vinmakare experimentera med druvan. Med mindre skördeuttag, tidiga skördar, och jäsning med hela klasar visade Pinotage en helt annan potential. Tidigare nämnda Kanonkop och Beyers Truter på Beyerskloof (som under många år var chefvinmakare på just Kanonkop) tillhör druvsortens bästa och främsta uttolkare.
Idag är Pinotage fortfarande en viktig druva i Sydafrika och en viktig komponent i Cape blends. Utöver det gör man viner i olika stilar på den; från mousserande röda, eleganta och strama torra viner till starkviner i portvinsstil.
Utanför Sydafrika finns den i bland annat Zimbabwe, Nya Zealand, USA, Israel, Brasilien och Kanada.
Hur smakar Pinotage?
Pinotage är en fruktig och kryddig druva som kan ge viner med doft av björnbär, mörka plommon, choklad och ibland en aning rökiga toner. Den görs även i juiciga varianter som påminner om en lättare Beaujolais.
Beroende på hur vinmakaren har valt att göra vinet kan det vara fruktigt och kryddigt eller mer kraftigt, koncentrerat och kryddigt med tydliga tanniner. Välgjorda Pinotageviner är ofta mycket lagringsdugliga.
Mat till Pinotage
Pinotageviner passar till alla typer av smak- och proteinrika rätter. I Sydafrika dricker man gärna det till braai, alltså grilltallrikar med allt från grillspett till korv och andra köttdetaljer.
Biltong, sydafrikanskt torkat kött, är också ett vanligt tillbehör till Pinotageviner.
Fruktigare, lättare Pinotageviner passar mycket bra till traditionella charkbrickor, medans kraftigare viner är perfekta matchningar till mustiga, kryddiga kötträtter samt grillat.