Filtrera & anpassa

Pinot Gris

Pinot Gris är den kanske mest kända mutationen av Pinot Noir och ger några av Alsace bästa och mest personliga viner med en ovanligt mörk färg för att vara vitt vin. Men du hittar den även på andra platser som i Italien där den går under namnet Pinot ...

Läs mer om Pinot Gris
Dölj atlas

Mer om vin med Pinot Gris

Pinot Gris är den kanske mest kända mutationen av Pinot Noir och ger några av Alsace bästa och mest personliga viner med en ovanligt mörk färg för att vara vitt vin. Men du hittar den även på andra platser som i Italien där den går under namnet Pinot Grigio.

Det är lätt att förstå att Pinot Gris är en mutation på den blå druvsorten Pinot Noir när man tittar på dess skal. Till skillnad från släktingen Pinot Blanc som är grön-gul i skalet så har Pinot Gris en mörkare lite lila- och rosaaktig ton i skalet. En ton som ofta följer med och ger de vita Pinot Gris-vinerna en ovanligt mörk färg för att vara just vitt vin.

Druvsorten tros ha sitt ursprung i en mängd olika vindistrikt och länder - bland annat Bourgogne och den nämns första gången 1711 i Baden-Würtemberg. Till Italien, där den är känd under namnet Pinot Grigio, kom den i början av 1800-talet (se Pinot Grigio). Men den har även kallats för och blandats samman med en mängd olika andra druvsorter som Fromenteau och Malvoisie och den kan fortfarande hittas i Loire under det senare namnet och i Bourgogne kallas den också för Pinot Beurot.

Men det är framförallt i Alsace som den har gjort sig känd som en av de fyra nobla druvorna i regionen (tillsammans med Riesling, Muscat och Gewurztraminer). Fram till 1984 var den också känd som Tokay Pinot Gris, en term som numera är föbjuden efter att ungerska myndigheter lyckades se till att denna enbart får användas för viner från Ungerns mest kända vindistrikt - Tokaj. Enligt en hypotes ska druvsorten ha importerats till Alsace på 1500-talet från just Ungern och därmed fått sitt namn. Men det är en hypotes som visat sig svår att finna bevis för.

Det är emellertid tveklöst så att druvan har sitt främsta fäste i just Alsace där den ofta ger stora och kryddiga viner med varierande söthetsgrad, från helt torra via viner med viss restsötma till helt söta viner gjorda på sent skördade (vendange tardive) eller botrytisangripna 'oädelrötade' druvor (séléction de grains nobles). Och vid första anblicken är det också mycket som skiljer dessa viner från de oftast lite lättare och mer kommersiella varianterna av Pinot Grigio som man ofta ser i Veneto i Italien.

I Italien är det framförallt i den nordöstra delen, i Collio-Friuli-Venezia, som den står för några av de bästa vinerna i landet. I Lombardiet ingår den ofta som en ingrediens i regionens mousserande viner. I Tyskland är den också ganska vanlig och där går druvsorten under namnet Grauburgunder och görs precis som i Frankrike ofta i en torr stil men ibland även med lite restsötma.

Luxemburg, Schweiz, Tjeckien, Slovenien och Ungern har alla hyfsade planteringar med Pinot Gris liksom Moldavien och Ukraina. Men det är i Kalifornien och Oregon som vi hittar lite större arealer med druvsorten. Det finns också en hel del i Australien och på Nya Zeeland där den är på väg att bli ett populärt alternativ till Sauvignon Blanc.

Hur smakar Pinot Gris?

Kvalitativ Pinot Gris kan vara både fylligt och smakrikt med en liten exotisk nästan tropisk kryddig ton av tropiska frukter och bär. För odlaren gäller det att hitta balansen mellan en viss restsötma och hög alkohol - men de allra flesta gör helt torra varianter med mycket smak och personlighet. I Alsace gör man förstås helt söta varianter antingen som sent skördade Vendange Tardives eller på utvalda druvor som drabbats av botrytis cinerea - dvs ädelröta (så kallade Séléction de Grains Nobles). Dessa söta viner kan få en oväntad kryddig komplexitet med lager på lager av torkade frukter.

Från mer kommersiella producenter kan Pinot Gris ge ett krispigt och relativt ointressant vin med en blek färg och i Nya Världen kan man till och med ana stilen på huruvida producenten använder det franska namnet (Pinot Gris - ett seriöst och smakrikt vin) eller den italienska beteckningen (Pinot Grigio - för det lite lättare och friska uttrycket). I naturvinskretsar ser man ofta druvan med en viss skalmaceration vilket ger ganska mörka och kraftiga viner med tydlig orange-ton. Och du ser den ibland också som pet nat - eller pétillant naturel - ett 'onaturligt' mousserande vin som fått jäsa klart på flaska. .

Mat till Pinot Gris

Kraftigare kvalitets-Pinot Gris gör sig alldeles utmärkt till det moderna köket med mycket grönsaker, fisk och smaker av hav och jord. Druvsortens tyngd gör också att den kan fungera utmärkt som ett ackompanjemang till ljusare kötträtter som kyckling, griskött och andra smakrikare rätter. Görs den skalmacererad så kan den vara ett perfekt val för en genomgående meny på någon hipp vinbar eller modern krog med italienska, nordiska eller spanska influenser.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du