Filtrera & anpassa

Viner med Petite Sirah

Petite Sirah, eller Durif, är en vindruva som härstammar från Frankrike men numera odlas över hela världen. Denna druva är vanligtvis associerad med Kalifornien, där den har blivit en favorit bland vinmakare och vinälskare.Det var på 1880-talet i ...

Läs mer om Petite Sirah
Dölj atlas

Mer om vin med Petite Sirah

Petite Sirah, eller Durif, är en vindruva som härstammar från Frankrike men numera odlas över hela världen. Denna druva är vanligtvis associerad med Kalifornien, där den har blivit en favorit bland vinmakare och vinälskare.

Det var på 1880-talet i Rhone som Doktor Francois Durif annonserade druvsorten Durif för vinvärlden. Den var förmodligen en naturlig korsning genom kors-pollinering från en av hans Peloursinrankor. Fyra år senare dyker den upp i den amerikanska litteraturen som Petite Sirah men då som en allmän term för flera olika blå druvsorter. 

Och det är främst i Kalifornien som den har fått ett fäste men det dröjde ända till 1996 innan DNA-spårning kunde fastslå att Petite Sirah var just Durif. 

Druvsorten kräver ett varmt klimat för att mogna och trivs därför bäst i regioner med hög temperatur, till exempel Kaliforniens Central Valley. Denna druva är också känd för att vara mycket motståndskraftig mot sjukdomar och skadedjur, vilket gör den till en populär och lättodlad druva.

Druvsorten får naturligt höga halter av tanniner och fruktsyra vilket gör att den ofta blandas tillsammans med andra druvsorter (som t ex Zinfandel). Det finns dock de som gör renodlade Petite Siray och ett av de mest kända vinerna är Ridges Lytton Springs Petite Sirah.

Idag finns bara några få hektar kvar i Frankrike nen du hittar Durif/Petite Sirah i andra varma länder som Israel och Australien. 

Det är värt att notera att Petite Sirah ofta förväxlas med en annan druva som kallas Durif, som är en korsning mellan Petite Sirah och Syrah. Trots att de två druvorna är liknande i smak, är det viktigt att skilja dem åt när man köper vin, särskilt om man vill ha en ren Petite Sirah-upplevelse.

Hur smakar Petite Sirah?

Vinet som produceras av Petite Sirah-druvan är ofta fylligt och kraftfullt med mörka fruktiga smaker, inslag av choklad och kaffe och kryddiga toner som peppar och lakrits. Vinet kan vara rejält kraftfullt när det gäller både tanniner och fruktsyra. 

Mat till Petite Sirah

På grund av dess intensitet passar det bra till rikare och smakfulla maträtter som grillad biff, viltkött och andra proteinrika rätter. Det är också en utmärkt följeslagare till mörk choklad och starka ostar.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du