Filtrera & anpassa

Muscat d??TAlexandrie

Muscat dAlexandrie är en av världens äldsta gröna druvsorter och som namnet avslöjar har den sitt ursprung i Egypten. Den ingår i Muscatfamiljen, vars druvor både går att äta och vinifiera. Muscat dAlexandrie odlas i hela vinvärlden och går under en ...

Läs mer om Muscat d´Alexandrie

Vi har tyvärr inga viner av den angivna druvan, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om vin med Muscat d´Alexandrie

Muscat d´Alexandrie är en av världens äldsta gröna druvsorter och som namnet avslöjar har den sitt ursprung i Egypten. Den ingår i Muscatfamiljen, vars druvor både går att äta och vinifiera. Muscat d´Alexandrie odlas i hela vinvärlden och går under en mängd andra namn.


Muscat d´Alexandrie användes för vinproduktion redan under antiken. De antika egyptierna gjorde vin på den och romarna spred den runt hela Medelhavet. Idag odlas den inte bara där utan även i många av den så kallade Nya Världens vinländer, särskilt i torra och heta områden där den trivs extra bra. Större delen av de odlade druvorna används dock som bordsdruvor eller för att torkas till russin eftersom man anser att Muscat d´Alexandrie inte har lika mycket finess som sin släkting Muscat Blanc à Petit Grains. Släktingarna är dock inte särskilt lika fysiskt då Muscat d´Alexandrie-druvor är större och mörkare.

Traditionellt har Muscat d´Alexandrie huvudsakligen använts för söta viner i de flesta länder, men med dagens vinifieringstekniker och efterfrågan gör man torra viner på den. I Italien odlas den i Kalabrien, på Sicilien där den kallas Zibibbo, och Pantelleria.

I Spanien är den landets sjätte mest odlade gröna druva och kallas Moscatel, precis som i Portugal. Det söta portuguisiska vinet Moscatel de Setúbal är gjort på Muscat d´Alexandrie. I Ungern odlas den i Tokaj, där druvan skördas sent med ädelröta för söt Tokaji, men man gör också torra viner på den.

Muscat d´Alexandrie är också vanlig i Sydamerika. I Chile och Peru gör man druvdestillaten Pisco på den och i Bolivia Singani, också ett druvdestillat. I Sydafrika kallas druvan Hanepoot och odlas i alla regioner där den används till att göra alla möjliga typer av viner, från torra till söta, fortifierade.

Då efterfrågan på söta och fortifierade (eller förstärkta) viner minskat, har man använt Muscat d´Alexandrie för att öka alkoholhalten i bulkviner de år då andra druvor inte uppnått önskad mognad och sötma.


Hur smakar Muscat d´Alexandrie?
Muscat d´Alexandrie kan ge såväl torra som söta viner. Enklare viner kan smaka ´bordsdruva´. I likhet med sina släktingar i Muscatfamiljen, är den omisskänneligt blommig och aromatisk i både doft och smak. De söta och förstärkta vinerna har ofta toner av torkad frukt (aprikoser) och russin i sig.

Mat till Muscat d´Alexandrie
Torra Muscat d´Alexandrie-viner kan vara knepiga att kombinera med mat då de kan vara väldigt aromatiska, men mer rustika rätter med hetta från exempelvis det indiska eller thailändska köken funkar bra till. Söta viner är desto enklare att matcha med allsköns desserter, från vaniljglass till mer intrikata rätter och smaker.
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du