Filtrera & anpassa

Moscato

Moscato är det italienska namnet på den aromatiska gröna druvan Muskat. Den har blivit en av de mest kända italienska druvorna, som man kan göra allt från mousserande vin till grappa på.Moscatoviner har blivit så trendiga att planteringen av druvan ...

Läs mer om Moscato
Dölj atlas

Mer om vin med Moscato

Moscato är det italienska namnet på den aromatiska gröna druvan Muskat. Den har blivit en av de mest kända italienska druvorna, som man kan göra allt från mousserande vin till grappa på.Moscatoviner har blivit så trendiga att planteringen av druvan ökat betydligt på senare år.

Den gröna franska druvan Muscat Blanc à Petits Grains heter kort och gott Moscato i Italien. Det är Muscatfamiljens, och förmodligen världens, äldsta druva och 'urdruvan', som de flesta druvor från arten Vitis vinifera stammar från. Moscato är en av de få vindruvor som går att både äta samt göra vin på.

Det är framförallt i trakterna kring Asti som den har sitt främsta fäste och där man lätta och mousserande vita viner, på druvsorten. Vinerna är mycket populära då de är oerhört mångsidiga. Mousserande Moscatoviner har några av de lägsta alkoholhalterna, runt 5, 5 % och de är självklara som aperitif, mellan rätter som 'palettrensare', samt till eller som efterrätter.

De Piemontesiska appellationerna Moscato d'TAsti DOCG och Asti DOCG är de mest kända vinstilarna gjorda på 100 % Moscatodruvor i regionen Asti. Moscato d'TAsti är ett pärlande vin, så kallat frizzante, och har oftast en tydlig sötma Asti DOCG däremot är ett mousserande vin, en så kallad spumante och kan vara mer eller mindre torr.

Det görs inte enbart härligt bubblande, mousserande och pärlande viner på Moscatodruvan, utan också stilla, torra viner. Stilla Moscatoviner görs i hela vinvärlden, från norra Italien, via ?-sterrike och Tyskland, till Nord- och Sydamerika.

Karakteristiskt för stilla Moscatoviner är att de är mycket, nästan överdrivet aromatiska, med toner av mogna tropiska frukter och hela blomsterängar.

Hur smakar Moscato?

Oavsett vilken stil Moscatovinet har, är det alltid aromatiskt med stor doft. I den kan man hitta toner av mogna persikor, mogna citrusfrukter, jasmin, rosenblad, päron och vanliga bordsdruvor. Det är en av de druvsorter som det är lättast att känna igen på grund av sin stora blommighet och den milda syra som vinet oftast får. De pärlande och mousserande vinerna Moscato d'TAsti DOCG och Asti DOCG är generellt lätta, söta och friska, med ganska låg alkoholhalt. Torra viner på Muscat är ofta fruktiga, de kan upplevas som söta på grund av doften men vara knastertorra och friska samt ganska lätta i kroppen

Mat till Moscato

Samma toner som man hittar i vinernas arom, kan man också hitta i Moscatovinernas fruktiga smak, vilket gör dom perfekta till alla typer av kryddiga rätter som curries, gazpachos, ceviches, etc. Traditionella ost- och charkbrickor passar också mycket bra till Muscatviner, och typisk Piemontesisk mat likaså. Prova tryffelsalami med en härlig Asti DOCG som antipasti och njut av smaksensationerna! Söt pärlande Moscato d'Asti är en av världens bästa matchningar till jordgubbar och andra fruktdesserter.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du