Filtrera & anpassa

Moscatel

Moscatel är det spanska och portuguisiska namnet på den gröna druvan Muscat dTAlexandrie/Muscat of Alexandria, en av de äldsta druvsorterna som inte genmodifierats. Moscatel tillhör Muscatfamiljen, druvor som både går att äta och vinifiera.Moscatel ...

Läs mer om Moscatel
Dölj atlas

Mer om vin med Moscatel

Moscatel är det spanska och portuguisiska namnet på den gröna druvan Muscat d??TAlexandrie/Muscat of Alexandria, en av de äldsta druvsorterna som inte genmodifierats. Moscatel tillhör Muscatfamiljen, druvor som både går att äta och vinifiera. 

Moscatel tros ha sitt ursprung i Nordafrika och ska ha använts för vinproduktion redan av de antika egyptierna, självaste Kleopatra ska ha druckit vin från grekiska ön Lemnos. Tack vare romarna spreds Moscatel runt hela Medelhavet. 

Moscatel anses inte ha lika mycket finess som sin släkting Muscat Blanc à Petit Grains, trots det odlas den i de flesta vinproducerande länder. Moscatel älskar värme och är känslig för mögel, den trivs därför mycket bra i heta, torra områden. 

I Ungern odlas Moscatel i Tokaj, där den skördas sent då bären blivit angripna av ädelröta (botrytis cinerea - den mögelsvamp som även står bakom transformationen av druvsorten sémillon i Sauternes) för söt Tokaji. Men man gör även torra viner på druvsorten.  

På Sicilien är Moscatel känd som Zibibbo och odlas också på den mindre ön Pantelleria samt i Kalabrien. I Spanien är det den sjätte mest planterade gröna druvan där man i Malaga traditionellt blandat den med sherrydruvan Pedro Ximenez.

I Portugal gör man söta vinet Moscatel de Setúbal på Setúbalhalvön söder om Lissabon, men också torra Moscatelviner. 

Moscatel är också viktig i Nya Världens vinländer där den använts för att göra såväl söta viner som brandys, druvdestillat, sherry och portvin, vinstilar som uppkommit i södra Europa och Orienten. I Bolivia har man använt Moscatel sedan 1700-talet för att göra druvdestillatet Singani, i Chile och Peru gör man det populära destillatet Pisco på Moscatel. 

Då efterfrågan på söta och fortifierade viner minskat, har man använt Moscatel för att öka alkoholhalten i bulkviner under kalla år då druvorna inte uppnått önskad mognad och sötma. 

Utöver att användas i vinproduktion, är Moscatel också en bordsdruva populär att göra russin av. 

Hur smakar Moscatel?
Enkla viner gjorda på Moscatel smakar ???bordsdruva???, medans viner som genomgått mer komplicerad vinifiering tenderar att vara stramare. Moscatel är i likhet med övriga druvor i Muscatfamiljen, oerhört aromatisk och blommig i doft och smak. 

Mat till Moscatel
Torra Moscatelviner kan vara svåra att matcha till mat då de är väldigt aromatiska, men asiatiska rätter som indiskt eller thai funkar bra till. Söta Moscatelviner är desto enklare att matcha med allsköns desserter, från vaniljglass till mer intrikata smaker. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du