Filtrera & anpassa

Malbec

Malbec är den blå doldisdruvan från Bordeaux och sydvästra Frankrike som blivit riktigt stor i Argentina. Där har den blivit nationaldruva som passar perfekt till argentinska asados, tack vare att den resulterar i kraftiga, fylliga, smak- och ...

Läs mer om Malbec
Dölj atlas

Mer om vin med Malbec

Malbec är den blå doldisdruvan från Bordeaux och sydvästra Frankrike som blivit riktigt stor i Argentina. Där har den blivit nationaldruva som passar perfekt till argentinska asados, tack vare att den resulterar i kraftiga, fylliga, smak- och tanninrika viner.

Druvsorten Malbec har länge levt en undanskymd tillvaro i såväl Bordeaux som andra områden i sydvästra Frankrike. I Bordeaux var den ganska vanlig fram tills den stränga vintern 1956, som tog död på många vinrankor. Efter det valde man att plantera andra druvsorter istället för malbec, som till stor del ansågs vara en utfyllnadsdruva.

I både Loire och Cahors kallas druvan Cot och på högra stranden av floden Gironde i Bordeaux kallas den Pressac. Det är i Cahors som den är vanligast och ingår till minst 70 % i vinerna från appellationen. Loire är egentligen en alldeles för sval region för druvan, den har svårt att mogna där, men förekommer i vinerna ändå.

De franska rödvinerna på Malbec har dock ett väldigt litet släktskap med vinerna från druvans mer moderna hem - Argentina. Man tror att den hamnade där via Chile, dit Bordeauxsticklingar importerades på 1800-talet. I Argentina har den trivts och resulterat i så pass bra viner att den argentinska vinindustrin helt och fullt tog druvan till sitt hjärta på 1990-talet.

I Mendoza, Argentinas främsta vinregion, blir druvorna små med tjockt skal, vilket de får tack vare den långa och oftast svala växtsäsongen som inte minst styrs av att vingårdarna är planterade på extremt höga höjder med mycket sol. Den bidrar också till att vinerna blir rika på tanniner, hög fruktsyra och mycket färg. De argentinska malbecvinrankorna håller i genomsnitt rätt så hög ålder, vilket såklart också påverkar kvaliteten på vinerna.

Utanför Mendoza har man planterat Malbec i svalare regioner, som Patagonien och där resulterar Malbec i juiciga viner med pigg karaktär.

I Argentina gör man såväl viner på 100 % Malbec som blandningar med Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah, druvkompisar som den passar bra med.

Malbec odlas också framgångsrikt i andra Nya Världen-länder som Chile, Australien, Kalifornien och Nya Zealand.

Hur smakar Malbec?

Vinerna från Cahors, sydost om Bordeaux, är ofta mörkt röda nästan svarta vi färgen (de kallades förr för 'det svarta vinet från floden Lot'), fylliga och sträva med aromer som påminner om tobak och plommon.

Kvalitativa Malbecviner från Argentina är svåra att inte bli förtjusta i, vinerna är generellt mörkt röda, kryddigt juiciga och fylliga med sammetslena tanniner. De kan ha en fantastisk fruktkoncenntraion parat med härligt friska syror.

Mat till Malbec

Malbecviner är oftast kraftiga, fylliga och tanninrika, vilket gör att de passar perfekt med alla möjliga typer av kött. Roséviner på Malbec funkar till lättare rätter med ljust kött, som thailändsk biffsallad utan för mycket chili, eller Club Sandwich. Malbecviner är också lite av grillmästarens bästa vän '' och få saker slår en fyllig Malbec till grillat lamm, nöt eller fläsk.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du