Filtrera & anpassa

Viner med Grüner Veltliner

Grner Veltliner betyder bokstavligen grön druva från byn Veltlin i Tyrolen. Det är den mest kända österrikiska gröna druva, som blev riktigt känd utanför landet på 1990-talet. Idag är den välkänd och uppskattad i hela vinvärlden.Vinlandet österrike ...

Läs mer om Grüner Veltliner
Dölj atlas

Mer om vin med Grüner Veltliner

Grüner Veltliner betyder bokstavligen 'grön druva från byn Veltlin i Tyrolen'. Det är den mest kända österrikiska gröna druva, som blev riktigt känd utanför landet på 1990-talet. Idag är den välkänd och uppskattad i hela vinvärlden.

Vinlandet österrike har under det senaste decenniet etablerat sig i vinvärlden som ett vinland att räkna med, inte minst tack vare välgjorda Grüner veltliner-viner av mycket hög kvalitet. De mest välrenommerade Grüner veltliner-vinerna produceras i vindistrikten Wachau och Kamptal i vinregionen Niederösterreich. En av tre österrikiska vinrankor är Grüner veltliner, i Niederösterreich är den en av två.

Precis som många andra druvsorter kan den ge opersonliga och neutrala viner vid alldeles för högt skördeuttag. Den typen av Grüner veltliner används vanligtvis som bas för att göra det mousserande vinet Sekt. 

Rätt omhändertagen går det inte att ta miste på druvans personlighet, då ger den friska viner, med kryddiga toner av bland annat dill, ros, gurka och vitpeppar. 

Till skillnad från andra gröna druvor varken jäser eller lagras Grüner veltliner på nya ekfat, utan jäser och lagras på ståltank eller i stora gamla ekfat.  

Mycket av det Grüner Veltliner som produceras runt Wien dricks ung, kvalitetsviner gjorda på druvan tål dock att lagras länge. 

Druvan odlas även i Tjeckien och i Ungern, där den kallas Veltlínské Zelené respektive Zöldveltelini. Utanför Europa finner vi den i Central Otago i södra Nya Zealand. 

Hur smakar Grüner veltliner?

Viner på Grüner veltliner är ofta lätta, fruktiga och friska med inslag av päron, grapefrukt, vitpeppar, örter och äpple. I mognare Grüner veltliner-viner kan det ibland finnas en liten rökighet och mer honungstoner.  Vinerna kan vara mer eller mindre 'kryddiga' i stilen. 

Mat till Grüner veltliner 

Grüner veltliner-viner är oerhört mångsidiga och passar till en mängd olika fisk- och skaldjursrätter, lättare fläsk- och kycklingrätter samt pasta- och grönsaksrätter. 

Det asiatiska kökets smaker är perfekta kompanjoner som kompletterar vinets fruktiga kryddighet mycket väl. ?'ven lättare husman som rimmad lax, dragonkyckling och Cesarsallad passar bra till dessa fruktiga, örtiga och friska viner. 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du