Filtrera & anpassa

Graciano

Graciano är en av doldisdruvorna från Rioja som håller på att göra sig känd på egen hand. Graciano odlades vitt och brett i Spanien fram till vinlusens intåg och räddades från utrotning när Rioja fick DOCa-status Denominacin de Origen Calificada ...

Läs mer om Graciano
Dölj atlas

Mer om vin med Graciano

Graciano är en av doldisdruvorna från Rioja som håller på att göra sig känd på egen hand. Graciano odlades vitt och brett i Spanien fram till vinlusens intåg och räddades från utrotning när Rioja fick DOCa-status (Denominación de Origen Calificada) landets högsta kvalitetskvalificering inom vin. 

Graciano är en av de blå druvorna i Rioja, som utvandrat till Sardinien, Italien, Portugal,  Frankrike, samt återfinns i Australien, Chile, Kalifornien och Sydafrika. Totalt går den under fler än 80 namn. Själva ursprungsnamnet kommer från romerska namnet Gratianus som betyder älskad och kär.

Graciano trivs i varmt klimat och karga miljöer, där druvorna blir mörkröda, med hög syra och tanniner, som i Rioja där den används för att komplettera Tempranillo, vilket Graciano gör väldigt väl. Den trivs också bra i Navarra och Kastillien la Mancha. 

Graciano mognar sent, ger inte mycket frukt och angrips lätt av röta och mögel. Och det var också en av anledningarna till att den inte återplanterades efter vinlusens härjningar i slutet av 1800-talet. Får den mogna utan att bli angripen resulterar den i viner med mycket färg och rejält med syra som borgar för lagringsduglighet. Det finns de som gör helt druvren Graciano i Rioja men det är ovanligt. 

I Languedoc-Roussillon är den känd under namnet Morrastel (men är inte släkt med Monastrell som heter Mourvèdre på franska) men tyvärr har odlingarna av den minskat kraftigt. I Nordafrika har dock namnet Morrastel använts för såväl Graciano som Mourvèdre.

Hur smakar Graciano?
Graciano ger viner som är kryddiga, mediumfylliga med fin syra. Vinerna kan också bli superfylliga och voluminösa, med intensiv, aromatisk karaktär. Typiska doft- och smaktoner är mogna frukter och bär, rostat bröd, kaffe, blyertspenna, lakrits och peppar. Doft av viol är också ganska vanligt. 

Mat till Graciano
Graciano passar väldigt väl till köttbaserade rätter, som lamm eller vilt med örtiga tillbehör och grillade kryddiga korvar, men också till blåmögelostar och chark- eller grönsaksbrickor med allehanda röror som tapenade och hummus. 


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du