Filtrera & anpassa

Garnacha Blanca

Grenache blanc Frankrike eller Garnacha Blanca Spanien är en mutation av Garnacha Tinta/Grenache. Den spreds från Spanien till Frankrike där den huvudsakligen odlas i Rhnedalen och traditionellt blandats med andra druvsorter.Grenache Blanc är en av ...

Läs mer om Garnacha Blanca

Vi har tyvärr inga viner av den angivna druvan, men du kan hitta andra populära viner här nedanför.

Populära viner hos Winefinder

Tyvärr har vi just nu inga viner i butiken som matchade din sökning. Kanske något av våra mest populära viner kan vara av intresse?

Dölj atlas

Mer om vin med Garnacha Blanca

Grenache blanc (Frankrike) eller Garnacha Blanca (Spanien) är en mutation av Garnacha Tinta/Grenache. Den spreds från Spanien till Frankrike där den huvudsakligen odlas i Rhônedalen och traditionellt blandats med andra druvsorter. 

Grenache Blanc är en av de tillåtna druvorna i de välkända Rhôneappellationerna Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhône AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), och den tillåts oavsett om vinerna är röda eller vita. I appellationen Côtes du Rhône Villages AOC är det tillåtet med upp till 10 % Grenache Blanc. I vit Châteauneuf-du-Pape bidrar druvan med en fetare fruktighet, och kompletterar de övriga druvsorterna Picpoul, Clairette blanche, Roussanne och Bourbolenc.

Nu när Rhônedalens södra del fått en renässans, har druvan hängt med. Den har traditionellt använts till blandningar, förmodligen på grund av sin låga syra som gör att den oxiderar lätt, och då framförallt tillsammans med Roussane, Bourbolenc, Marsanne och Clairette och sällan vinifierats för sig. Det återstår att se om det blir en ändring på det framöver, om fransmännen följer spanjorernas exempel.  

Grenache Blanc har också varit betydande i några av Rivesaltes AOC sötare viner, så kallade vin doux naturels, som precis som portvin görs genom att man avstannar jäsningen med en tillsats av vinsprit. I Roussillon finns över hälften av Frankrikes Grenache blanc-odlingar. Där blandas den ofta med Rolle, Viognier och Marsanne. 

I Spanien har den kommit att bli betydelsefull i många regioner längs med Pyreneerna, som Terra Alta i Katalonien, Aragon och Navarra. 

I Australien visade det sig att druvan som man trodde var ???White Grenache??? egentligen var Biancone, något man tog reda på med hjälp av ampelografen Paul Truel 1976.

Hur smakar Garnacha Blanca
Grenache Blanc ger generellt viner med aromatiska, lite kryddiga och blommiga toner. Vinerna kan också ha toner av gul stenfrukt. Syran är vanligtvis låg, men rätt hanterad kan den ge friskt eleganta och fruktiga viner som ibland utvecklar en liten fetma/viskositet. Ung Grenache Blanc kan ha en örtig ton som påminner om dill. 

Mat till Grenache Blan
Grenache Blanc passar mycket bra till rätter av ljust kött som kalv, kalkon eller kyckling. Fisk- och skaldjursrätter är perfekta till, likaså somriga sallader som innehåller frukt. I de stora vinerna från Châteauneuf-du-Pape får vinet som tidigare nämnts även karaktär från andra  druvsorter och dessa viner kan kombineras till en mängd smakrika grönsaks- och fiskrätter. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du