Filtrera & anpassa

Dolcetto

Dolcetto är en av de trendigaste italienska druvorna just nu, då älskare av Piemontesiska viner har upptäckt den. Efter Barbera är Dolcetto Piemontes mest planterade druva som fram till nyligen varit vanligast i enklare röda vardagsviner. Dolcetto ...

Läs mer om Dolcetto
Dölj atlas

Mer om vin med Dolcetto

Dolcetto är en av de trendigaste italienska druvorna just nu, då älskare av Piemontesiska viner har upptäckt den. Efter Barbera är Dolcetto Piemontes mest planterade druva som fram till nyligen varit vanligast i enklare röda vardagsviner.

Dolcetto betyder 'den lilla söta' på italienska, men kunde inte vara mer missvisande eftersom man varken får eller gör söta viner på Dolcetto. Däremot är druvan betydligt mindre syrlig än Piemontes övriga druvsorter och det är förmodligen därför den fått sitt namn.

Dolcettodruvan mognar tidigare än Piemontes två andra stora blå druvor, Barbera och Nebbiolo, och planteras därför ofta på svalare ställen med mindre sol, sluttningar med norrläge eller vingårdar på högre höjder, vilket har visat sig passa druvan perfekt då den typen av lägen bidrar till att bevara druvans syra.

Historiskt har den alltid setts som 'kusinen från landet' som inte haft lika mycket att komma med i jämförelse med Nebbiolo, Piemontes 'ädla' druva, och Barbera, 'arbetshästen. Därför har Dolcetto huvudsakligen använts i enkla vardagsviner. Idag när Piemonte är hetare än någonsin har även Dolcetto fått sin beskärda del av uppmärksamheten, inte minst välgjorda Dolcettoviner där producenterna fokuserat mer på kvalitet än kvantitet. Och den görs nu i en mängd olika stilar från enklar, lätta och fräscha pastaviner till mer seriösa och djupa viner som kan vinna på något eller några års lagring.

Dolcetto även på andra ställen i Italien där den är känd under namnen Nera Dolce och Ormeasco, och druvan är tillåten i många DOC och IGP, men 98 procent av landets produktion återfinns i Piemonte. I likhet med Beaujolais kan vissa Dolcettoviner konsumeras samma år som de skördats och en del appellationer tillåter den stilen som kallas 'Novello'.

En del av Piemontes appellationer tillåter en viss del Dolcetto i vinerna och det finns Dolcettoappellationer med DOC-status i flera av Piemontes subregioner. Mest känd är kanske Dolcetto di Dogliani. Utanför Italien återfinns den i Frankrike samt Nord- och Sydamerika.

Hur smakar Dolcetto?

Dolcettoviner är ofta mjuka, runda och generöst fruktiga men de kan också ha en otroligt pigg syra och vara lite krispigt rödfruktiga i stilen. Doft och smak har toner av mörka frukter och bär som mörka körsbär och plommon, lakrits, söta kryddor och mandel. Det kan finnas en liten bitterhet i eftersmaken som kan gå åt valnötshållet.

Mat till Dolcetto

Dolcettoviner är oftast inte krävande, utan passar perfekt till många typiska italienska rätter som pizza och pasta, gärna med smakrik tomatsås. De funkar också väldigt bra med kryddiga grönsaksrätter, som olika typer av curry.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du